Overslaan en naar de inhoud gaan

Het stadspark

In de buurt van het Stadspark leiden veel sporen naar de familie Moretus. Deze buurt ontstond rond 1870. De stad kocht er veel gronden over van de familie Moretus-Della Faille. Het huidige politiekantoor, de Plantin en Moretuslei, metro Plantin: ze zijn allemaal gelinkt aan de familie.

Het Fonds Graaf Charles Moretus-Plantin

Dit familiearchief van een jongere tak van de Moretussen kwam in 1950 in bezit van het museum. Het bevat onder andere een 75-tal kaarten, plattegronden en bouwplannen uit de 18e tot 20e eeuw.

Een aantal kaarten tonen de eigendommen van de familie Moretus in de buurt van het Stadspark. Na de afbraak van de Spaanse omwalling breidde de stad daar in sneltempo uit.

 

De oorsprong van de Plantin en Moretuslei

Rond 1865 begon de verkaveling van gronden die toebehoorden aan de familie Moretus-Della Faille. Het terrein lag tussen het huidige Stadspark en de spoorweg. De namen Plantinlei – nu Plantin en Moretuslei – en Moretuslei – nu Brialmontlei – komen voor vanaf 1866.

 

Nog sporen van de Moretussen in de buurt van het Stadspark

Op de Quinten Matsijslei 50 staat het herenhuis R. Moretus – De Theux. Het gebouw uit 1884 is nu een politiekantoor. In de gevel zijn portretten verwerkt van Christoffel Plantin, Balthasar Moretus en Justus Lipsius.

 

Metro Plantin op gronden van de familie Plantin-Moretus

Een perron van het metrostation Plantin kreeg een make-over door ontwerpbureau Enthoven. Zij haalden inspiratie bij het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus.

Op de witte wanden van het perron staan nu prenten van dieren, maar ook een portret van Plantin. Tegelijk diende de figuur van Plantin ook als inspiratiebron voor een straatkunstproject. Zo werden de werken perfect geïntegreerd in het concept van het vernieuwde station. 

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief