Overslaan en naar de inhoud gaan

De volvelle, een broodnodig papieren instrument op zee

Dag van de Wetenschap

Zanna Van Loon, conservator oude drukken en handschriften, toont je een prachtig oud instructieboek over zeevaarttechnieken. Compleet met 'volvelles', bewegende papieren astronomische instrumenten.

Sommige schenkingen leveren spectaculaire verrassingen op. Leo Van Cleemput vond in de nagelaten collectie van zijn vader Fernand Van Cleemput een prachtig oud instructieboek over zeevaarttechnieken. Compleet met 'volvelles', bewegende papieren astronomische instrumenten, die door kapiteins intensief gebruikt werden op zee.

Zanna Van Loon, conservator oude drukken en handschriften van het Museum Plantin-Moretus, laat je dit werk en andere voorbeelden van nabij bekijken en vertelt enthousiast waarom het zo'n bijzonder stukken zijn.

Praktisch

  • Verzamelen in de tuin van het museum. Om 11.30 uur wordt de groep meegenomen naar de leeszaal.
  • De show and tell duurt ongeveer 45 minuten.

Ontdek ook onze andere activiteiten die dag

bezoekers in het museum

Dag van de Wetenschap 2023

Tijdens de Dag van de Wetenschap focussen we op wat Plantinse drukkerij heeft betekend voor de verspreiding van de wetenschap. Kom proeven van een overvloed aan wetenschappelijk lekkers.

Meer over het volvelle-boek

Zoon van Antwerps kapitein-instructeur schenkt uniek zeevaartboek uit 1609

Sommige schenkingen leveren spectaculaire verrassingen op. Leo Van Cleemput vond in de nagelaten collectie van zijn vader een prachtig oud instructieboek over zeevaarttechnieken. Compleet met 'volvelles', bewegende papieren astronomische instrumenten.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief