Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoogmoed, James Ensor

Ensors zoektocht naar het licht.

Experimenten op papier

Hoe maakte Ensor prenten? Welke technieken gebruikte hij? Op welke manier experimenteerde hij met dit medium en bij welke oude meesters haalde hij hiervoor de mosterd?

zaterdag 28 september 2024 tot zondag 5 januari 2025 van 10:00 tot 17:00

Ensors grafische experimenten tonen een zoektocht naar een juiste weergave van het licht en van de wereld om hem heen. Hij gebruikte een heel scala aan materialen en technieken om deze zoektocht tot uitdrukking te brengen. Met zijn voorgangers in zijn achterhoofd sloeg hij door middel van experiment en vindingrijkheid een geheel eigen weg in. De tentoonstelling belicht de wijze waarop Ensor prenten vervaardigde en zijn bijzondere technische experimenten met dit medium, een insteek die tot nu toe nog maar weinig aan bod kwam in tentoonstellingen over de grafiek van Ensor. Hierbij staan: ‘creatie’, ‘experiment’ en ‘inspiratie’ centraal.

We tonen dit verhaal door middel van een verfijnde selectie van voorbereidende tekeningen, koperplaten, en prenten. De unieke, bijzondere stukken, zoals afdrukken op zijde, gekleurd papier, tegendrukken en dubbele drukken, en de uiteenlopende technieken bruisen van Ensors creativiteit in het medium.

Les Cuisiniers dangereux, James Ensor

Tegelijkertijd zal in het 18de-eeuws leeskabinet van ons museum ingezoomd worden op Ensor en Verhaeren door middel van de mini-expo Het banket van de gevaarlijke koks. Ensor gefileerd door Emile Verhaeren (werktitel). Deze mini-exo vertrekt vanuit de bijzondere Verhaeren-collectie die wij bewaren en tot nog toe weinig in de aandacht kwam. Centraal staat hier de bijzondere tekening Les cuisiniers dangereux van Ensor uit onze collectie.

In deze tentoonstelling tonen we niet enkel werk uit onze eigen collectie, maar ook uit enkele belangrijke privécollecties.

 

Praktisch

EXPO | Ensors zoektocht naar licht. Experimenten op papier (werktitel)

  • van 28 september 2024 t/m 5 januari 2025

 

Ensor-jaar

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar verder in Antwerpen.

Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie. Een perfecte match met de waaier aan troeven die Antwerpen het hele jaar door te bieden heeft.

Ontdek Ensor vanuit verrassende invalshoeken, als vernieuwer en als gamechanger. Want Ensor is zoveel meer dan de schilder van de maskers.

 

Ensor 2024

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief