Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoeddag2023

Erfgoeddag 2023

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'.

Dieren in stadspaleis en drukkerij

Het Museum Plantin-Moretus zit vol met dieren. In het verleden liepen er honden, katten, kippen en paarden rond. Nu vind je er dieren op schilderijen, wandbekleding en meubilair. Een enthousiaste gids neemt je mee op speurtocht naar stal en kattenluik, maar ook naar plafondschildering en wandtapijt. Dieren in het Plantijnse huis, een lust of een last?

Korte rondleidingen (40') om 13u, 14u, 15u en 16u
Meld je aan bij de balie

 

Dieren in druk

Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Ze werden gebruikt om teksten te illustreren.

Op meer dan duizend van die houtsneden staan dieren afgebeeld. En daar zitten wonderlijke beestjes tussen.

Tijdens deze lezing kan je een unieke selectie bewonderen. Je komt te weten in welke boeken deze stempels gebruikt werden, welke dieren worden afgebeeld en welke problemen we ondervonden bij het toekennen van de soortnamen van de verschillende dieren.

Lezing (30') om 14u
Meld je aan bij de balie

 

Waar ben ik? Dier ben ik

Ga op actieve speurtocht met het hele gezin door de benedenverdieping van het museum. Spot alledaagse en andere dieren op verrassende plekken, in kunstwerken en op voorwerpen in de museumzalen en vink ze aan op je bingokaart. Wie roept het eerst "Bingo!"?

In de 18de-eeuwse eetkamer geef je je oren en ogen de kost en geniet je van een heus klank- en lichtspel. (Hoor ik daar een schaap mekkeren?) Tussendoor spelen jullie het Dieren-twisterspel in onze mooie binnentuin. En aan het einde van je bezoek wacht je misschien wel een leuke verrassing.

Zoektocht voor families - doe het zelf 
Vraag je bingokaart aan de balie

 

TIP: Op 23 april verwacht de stad Antwerpen ook zo'n 30.000 lopers voor de Antwerp Ten Miles. Kijk dus zeker op Slim naar Antwerpen hoe je die dag het museum het best bereikt.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief