Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Wim Hadermann

Erfgoedklasbakken - Drukfiets op school

Tijdens de Erfgoedweek

Tijdens de Erfgoedweek (24 t/m 28 april) trekken tal van erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas. Ook het Museum Plantin-Moretus stuurt een Erfgoedklasbak uit: met de drukfiets komt Stoffel, een ervaren drukker, tijdens de middagpauze naar school.

Elke dag (behalve op woensdag) houdt De Drukfiets tijdens de middagpauze halt op de speelplaats van een andere school. Op de pers van deze mobiele drukkerij drukken de leerlingen een affiche. Ze kiezen een drukvorm, krijgen zelf een inktrol in handen om de letters te inkten en rollen de pers over de drukvorm en het papier. En zo maken ze al doende kennis met oude druktechnieken.

Per middagpauze kunnen zo'n 50 à 100 affiches gedrukt worden. Leerlingen die de kans niet krijgen om zelf een affiche te drukken, krijgen iets kleins in de plaats.

Praktisch

wie?

Voor leerlingen van het lager en secundair onderwijs

wanneer?

De Drukfiets bezoekt ma 24/4, di 25/4, do 27/4 en vr 28/4 tijdens de middagpauze telkens één school. 
Een middagpauze kan 1 tot 2 uur duren.

waar?

Onze drukker komt naar jouw school. Hij trekt naar de scholen in Antwerpen en haar districten (Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk)

prijs?

Gratis tijdens de Erfgoedweek

inschrijven?

Ontvangt jouw school graag een drukker tijdens de Erfgoeddag-week?
Stuur een mail naar drukker Stoffel via hallo@superdruk.be. Vermeld wanneer (mogelijke data + tijdstip middagpauze) jullie hem willen ontvangen. Hij neemt daarna contact met jullie op om concreet af te spreken.

Reserveren kan tot ma 10/4 (onder voorbehoud van beschikbare plaatsen). 

omkadering?

Na inschrijving ontvang je materiaal om jouw leerlingen inhoudelijk voor te bereiden op de komst van de drukker. Ook voor de naverwerking geven we enkele tips en tricks mee.

Belangrijk!

INGANG
De drukfiets moet op de speelplaats geraken via een poort of doorgang van minstens 90 cm breed, idealiter zonder (grote) drempels.

LOCATIE OP DE SPEELPLAATS
De drukker staat bij voorkeur tegen een muur, zodat kinderen niet achter de drukfiets kunnen lopen. Wanneer het regent moeten drukker en drukfiets droog kunnen staan. Voorzie dus de mogelijkheid om de fiets onder een afdak te plaatsen.

BEGELEIDING
De school voorziet twee leerkrachten om mee te begeleiden (orde houden, schorten aangeven, ...)
Een half uur voor de start van de middagpauze wacht iemand de drukker op om hem naar de speelplaats te begeleiden en alles klaar te zetten.

  • De Drukfiets moet op de speelplaats kunnen geraken, via een poort van minstens 90 cm breed, idealiter zonder (grote) drempels.
  • De school voorziet een leerkracht om mee te begeleiden (orde houden, schorten aangeven ...) Een halfuur voor de start van de middagpauze wacht die de drukker op om hem/haar naar de speelplaats te begeleiden en alles klaar te zetten.

 

Ontdek het volledige aanbod van Erfgoedweek op www.cultuurkuur.be/klasbak.

Kon je De Drukfiets niet strikken tijdens Erfgoedweek?

Deze activiteit behoort tot het vaste aanbod van het Museum Plantin-Moretus.

De Drukfiets

we komen naar jouw school

Ontvang een drukker op jouw school en druk zoals in de tijd van Christoffel Plantijn! Elke dinsdag en donderdag houdt De Drukfiets tijdens de middagpauze halt op de speelplaats van een andere school.

Ga naar

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief