Overslaan en naar de inhoud gaan
Kantoor Christoffel Plantijn foto: LUCID

Open Monumentendag 2023

Bezoek het museum GRATIS tijdens Open Monumentendag. Naast een museumbezoek kan je die dag ook meelopen met een rondleiding of zelf aan de slag gaan en een affiche drukken.

Op zondag 10 september 2023 is het Open Monumentendag. Het recept is eenvoudig: de tweede zondag van september stellen wij, net als honderden andere erfgoedsites in heel Vlaanderen, GRATIS onze deuren open. Het jaarthema is 'met hart en ziel'.

 

Rondleiding door noArchitecten

Het museum heeft een grote collectie historische boeken, prenten, manuscripten en tekeningen. In 2016 kreeg deze collectie een nieuw museumdepot en een prachtige leeszaal met een sprekende gevel ontworpen door kunstenaar Benoit van Innis.

De noArchitecten vertellen je er alles over.

Praktisch

 

Rondleiding 'De Gulden Passer anders bekeken'

Onze enthousiaste gids Jo Van Dessel neemt je mee door de bouwgeschiedenis van het museum. Ontdek stukje bij beetje hoe een klein achterhuis met tuin transformeerde tot een majestueus stadspaleis. Samen zoeken we naar de sporen van hun bouwdrift. Een 3D-maquette van het gebouw helpt ons daarbij.

Praktisch

 

Stap mee in het drukatelier

Maak kennis met het handdrukken op een houten pers. Ons team van vrijwillige drukkers bekwaamt zich in het combineren van oude en nieuwe druktechnieken op een twee-teugenpers. Het museumpubliek geniet mee! Stap zaal 7 binnen en zie hoe technieken als laser-engraving en handdrukken gecombineerd worden met linoleum, letterlood en mdf. En ga naar buiten met een door jou zelf gedrukte poster.

Praktisch

  • doorlopend van 10 tot 16.30 uur
  • in zaal 7, te bereiken via de binnentuin

Over het gebouw

Welkom in het huis

In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief