Overslaan en naar de inhoud gaan
loden letters foto: Ans Brys

Puzzel de collectie

Puzzelen saai? Echt niet! Het is weer helemaal in. Het is het nieuwe ontspannen. En het blijkt nog eens goed te zijn voor onze hersenen ook. Het Museum Plantin-Moretus dook in haar collectie en selecteerde enkele sleutelstukken voor jou om te puzzelen. Waar wacht je nog op?

 

Christoffel Plantin

Portret door Rubens. Peter Paul Rubens was vriend aan huis bij Balthasar I Moretus. Die liet de barokschilder portretten maken van de familie Plantin – Moretus.

>> naar de puzzel

 

Labore et Constantia

Kwaliteiten van de drukkerij. Erasmus II Quellin verbeeldt in dit schilderij uit 1640 de kwaliteiten van de drukkerij de ‘Gulden Passer’. Met in het midden Constantia als de standvastige, en naast haar Heracles als symbool voor de arbeid.

>> naar de puzzel

Leading ladies

Anna Goos. Afkomstig uit een rijke patriciërsfamilie, huwde Anna Goos rond haar achttiende met de twaalf jaar oudere Balthasar II Moretus. Vooral na het overlijden van haar man in 1673 is gebleken dat zij een sterk en ondernemingsgezind karakter had.

>> naar de puzzel

 

De twee oudste drukpersen ter wereld

De twee oudste drukpersen ter wereld zijn de eerste getuigen van een mijlpaal in de geschiedenis: de uitvinding van de boekdrukkunst. En die drukpersen vind je in het Museum Plantin-Moretus!

>> naar de puzzel

De stervende Seneca

Olieverfschilderij door Rubens. Balthasar I Moretus was als humanist een grote bewonderaar van Seneca. Hij bestelde bij Rubens een schilderij over de Romeinse redenaar. De achterdochtige keizer Nero verplichtte Seneca in 65 na Chr. zichzelf te doden.

>> naar de puzzel

Hendrik van den Keere

Grande Musique. De boekdrukkunst was ook een revolutie in de wereld van de muziek. De Gentse lettergieter Hendrik van den Keere leverde Christoffel Plantin 44 sets van stempels en –matrijzen. Met de set ‘Grande Musicque’ drukte Plantin koorboeken.

>> naar de puzzel

 

Theatrum Orbis Terrarum

Allereerste atlas ter wereld. Het ‘Theatrum Orbis Terrarum’ is de allereerste atlas ter wereld. De Antwerpenaar Abraham Ortelius creëerde zijn meesterwerk dankzij de beste zee- en landkaarten. De eerste uitgave verscheen in 1570.

>> naar de puzzel

Houtsneden

Indrukwekkende collectie.  Deze illustratie is maar een van de 14.000 houtsneden van het Museum Plantin-Moretus. Dat zijn stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen.

Ontdek ze alle 14.000 in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be.

>> naar de puzzel

Groteske letters

Sierinitiaal lambda.  Deze rijk geïllustreerde lambda werd in 1573 gesneden door houtsnijder Antoon van Leest. Dit initiaal werd ook ondersteboven gebruikt als de Latijnse letter V. 
Ontdek de volledige collectie hier.

>> naar de puzzel

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief