Overslaan en naar de inhoud gaan

Plantin in de etalage

Impressed by Plantin

De collectie houtsneden van het Museum Plantin-Moretus inspireert. Winkels en horeca rond het museum zetten de collectie in de kijker. Letterlijk dan. Geniet online van een sterk staaltje illustraties op hun etalage.

De drukkerij van Christoffel Plantin stond bekend om zijn rijk geïllustreerde drukwerk. Decoratieve letters, bloemen, planten, engelen en zeewezens sierden publicaties. Elke illustratie is meesterlijk in hout uitgesneden. Maar liefst 14.000 houtblokken telt de collectie. Dat zijn 14.000 staaltjes van echt vakmanschap.

Over vakmanschap gesproken, het Museum Plantin-Moretus ligt in het midden van een levendige, creatieve buurt.

Daarom ontdek je deze indrukwekkende collectie niet alleen online, maar ook rondom het museum. Winkels en horeca kozen uit de 14.000 illustraties een toepasselijke afbeelding om op hun etalage, deur of terrasraam te plaatsen.

Ontdek ze hieronder allemaal online: 

Bekijk de kaart in het groot

Tip: klik op de illustraties hieronder om ze in hoge resolutie te bekijken en te downloaden.

 

Café ATLAS

Hoek Heilige Geeststraat en Vrijdagmarkt

MPM_HB_13739_afdruk.tif

Van deze afbeelding hebben we nog niet kunnen achterhalen wanneer en in welke publicatie ze is gebruikt. Alle tips die ons daarbij kunnen helpen zijn welkom.

 

Restaurant FELLA

Vrijdagmarkt 5



Deze reuzenpompoen (Cucurbita maxima) staat in de botanische publicaties van Matthias Lobelius. In de 17de eeuw kreeg de afbeelding  nog een tweede leven in twee Londense uitgaven van de Engelse botanicus John Gerard.

 

Restaurant MAJU

Vrijdagmarkt 9

Zoete kers [Prunus avium]

Deze zoete kers (Prunus avium) staat in de botanische publicaties van Matthias Lobelius beschreven als 'Spaensche Criecken'. In de 17de eeuw kreeg de afbeelding nog een tweede leven in twee Londense uitgaven van de Engelse botanicus John Gerard.

 

Restaurant IN DE ROSCAM

Vrijdagmarkt 12

Korenbloem; wilde korenbloem; roggebloem [Centaurea cyanus]

Deze korenbloem (Centaurea cyanus) werd in 1568 voor het eerst afgebeeld in een botanische publicatie van Rembert Dodoens en nadien herhaaldelijk hergebruikt in latere edities van dezelfde auteur. De Plantinse drukkerij gebruikte de afbeelding ook in publicaties van die andere grote botanicus Matthias Lobelius.

 

Plantenwinkel PLANTWERP

Vrijdagmarkt 16

MPM_HB_12308_afdruk.tif

Deze hoofdletter P is een sierinitiaal of met bloemen versierde letter, die het begin van een hoofdstuk aangeeft. De Plantinse drukkerij gebruikte dergelijke letters eeuwenlang in haar publicaties.

 

Café CORSO

Vrijdagmarkt 17

Gestippelde egelvis [Diodon hystrix]

Deze gestippelde egelvis (Diodon hystrix) staat in een boek van Carolus Clusius uit 1605 over exotische dieren en planten.

 

Juwelier STUDIO COLLECT

Steenhouwersvest 13



Dit varkensgras (geslacht Polygonum) staat in wel acht verschillende botanische publicaties van Carolus Clusius, Matthias Lobelius en John Gerard. Op dit raam is het ondersteboven afgebeeld, op vraag van de winkelier.

 

Kledingzaak STEP BY STEP

Steenhouwersvest 20



Van deze afbeelding hebben we nog niet kunnen achterhalen wanneer en in welke publicatie ze is gebruikt. Alle tips die ons daarbij kunnen helpen zijn welkom.

 

Chocolade Café GÜNTHER WATTÉ

Steenhouwersvest 30



Deze hoofdletter G is een sierinitiaal of met bloemen versierde letter, die het begin van een hoofdstuk aangeeft. De letter werd in 1578 gesneden door Geerard Jansen van Kampen in opdracht van Christoffel Plantin.

 

Lederwaren TAS

Steenhouwersvest 33



Dit is een decoratief sluitvignet of ornament aan het einde van een hoofdstuk, dat in verschillende religieuze publicaties uit de 17de eeuw te vinden is.

 

Stationary STAD LEEST

Steenhouwersvest 45



Deze kleine reseda (Reseda phyteuma) staat in wel acht verschillende botanische publicaties van Carolus Clusius, Matthias Lobelius en John Gerard.

 

Restaurant LE PAIN QUOTIDIEN

Steenhouwersvest 48



Dit struisriet (Calamagrostis) staat in de botanische publicaties van Matthias Lobelius. In de 17de eeuw kreeg de afbeelding nog een tweede leven in twee Londense uitgaven van de Engelse botanicus John Gerard.

 

Kledingzaak FRED + GINGER

Steenhouwersvest 51

MPM_HB_03618_afdruk.tif

Deze kosmografische illustratie staat in De arte cyclognomica van Cornelius Gemma uit 1569. Het boek is een verborgen juweeltje uit de vroegmoderne intellectuele geschiedenis met divers onderwerpen waaronder geneeskunde, astronomie, astrologie, enz.

 

Love & passion shop TUTTI PASSI

Hoogstraat 57

MPM_HB_01341_afdruk.tif

Deze illustratie staat in de Devises heroiques van Claude Paradin, een erg invloedrijke verzameling van prinselijke spreuken of emblemen. Plantin drukte deze bestseller vanaf 1561 in verschillende talen.

Deze afbeelding staat onder het devies "Altijd en oock te samen":

Geliick Son ende Maen noint verr en zijn verscheyden
En alsmen d'eene siet, sal d'ander niet lang beyden
Soo moet oock man en wijf gestadich zijn bij-een
Dan sal des Liefdes glans heel suyver ende reen
Recht als een Diamant heur beyder huys vercieren
En al dat sij bestaen, sal wel geluckich tieren
Den Heer heeft slux begeert, en geeft sijn zegen meest
Wanneer dat dese twee zijn als een lijf en geest

 

Bakkerij Goossens

Korte Gasthuisstraat 31

Drukkersmerk van de Officina Plantiniana in Leiden

Dit drukkersmerk van de Plantijnse drukkerij in Leiden werd van 1595 tot en met 1611 gebruikt door achtereenvolgens Franciscus I, Christophorus en Franciscus II Raphelengius. Oorspronkelijk was er in het midden ook nog een passer afgebeeld, maar die is helaas verdwenen.

Foto's fotograaf Victoriano Moreno voor het Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief