Overslaan en naar de inhoud gaan
oma met kleinkind in de grote bibliotheek foto: Ans Brys

Over het museum

Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier vindt u de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer ...

Museum Plantin-Moretus in een notendop

Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

Welkom in het huis

In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.

bezoekers bij het kunstkabinet

Ontmoet Plantijn en zijn familie

Christoffel Plantijn en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.

kopergravure van Europa door Abraham Ortelius

Ontdek de werken van Plantijns uitgeverij

In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.

Duik in de collectie

Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.

Wist je al dat...

Museum Plantin-Moretus weer open

Bewust, betrokken, geëngageerd

In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Toen al was het een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor participatie, duurzaamheid en creativiteit.

Blijf op de hoogte

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom museum Plantin-Moretus? Houd deze pagina dan goed in het oog!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten. Volg ons op Facebook en Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Steun ons

Word Schenker

Steun met een gift, schenking of nalatenschap

Iedere gift, iedere schenking - hoe klein ook - is meer dan welkom! Geef aan Museum Plantin-Moretus en word mecenas!

Steun ons

Steun dit unieke UNESCO-Werelderfgoed. Word vriend, schenker of sponsor. Steun ons.

Een origineel geschenk

Zet uw relaties in de bloemetjes

Op zoek naar een origineel geschenk om uw relaties, klanten of medewerkers te bedanken of feliciteren? Het Museum Plantin-Moretus heeft het voor u!

Word vrijwilliger

vrijwilligers Hubert en Hanne

Word vrijwilliger en druk zoals Plantijn

Onze enthousiaste vrijwilligers delen de passie van Plantijn. Regelmatig demonstreren ze in de historische drukkerij de vernuftige druktechnieken van vroeger. Ze tonen de pracht van het ambacht aan elke bezoeker. Word ook vrijwilliger en druk met ons mee!

Meer weten

team

Organisatie

De familie Plantin en Moretus werkten negen generaties lang met kennis van zaken. Net als de medewerkers van het museum vandaag. Zij zorgen met trots voor het huis en de collectie. Maak kennis met hen en kijk even mee achter de schermen.

Unesco

Welgeteld één museum staat op de Unesco-lijst. Het Museum Plantin-Moretus. Dankzij de combinatie van een prestigieuze patriciërswoning, een eeuwenoud atelier en – al meer dan 125 jaar – een uitstekend museum. Plus een nagenoeg intact bedrijfsarchief dat teruggaat tot 1555.

Partners

Het Museum Plantin-Moretus is een huis van ontmoeting en samenwerking. Liefhebbers van boeken, typografie en historische huizen ontmoeten elkaar hier. Met andere instellingen wordt expertise gedeeld en worden samenwerkingsverbanden aangegaan.

Speciaal voor

Pers

Bent u journalist of recensent?

Travel Trade

Voor Tour Operators & Travel Trade Professionals

Bent u toeristische professional? Ontdek hier de vele troeven van het Museum Plantin-Moretus voor uw reisaanbod.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief