Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno foto: Victoriano Moreno

Welkom in Museum Plantin-Moretus

Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantijn-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.

Plan je bezoek

Museum Plantin-Moretus weer open

Plan je bezoek aan het museum

Praktische informatie in verband met openingstijden, ticketverkoop, tijdsblokken, bereikbaarheid, toegankelijkheid en alles wat het museum te bieden heeft.

Wegwijs in het museum

Verken het huis en bedrijf van Plantin en de Moretussen op eigen houtje, met een bezoekersgids, audiotour of hoorspel.

Museum Plantin-Moretus: Museumshop

Museumshop

Haal het museum in huis

Zoek je een origineel cadeau of gewoon een leuk aandenken aan je bezoek? Loop eens door onze museumshop.

Altijd wat te beleven. In het museum én online

bezoekers aan het raam van de leeszaal

Kalender

Tijdelijke tentoonstellingen, evenementen, drukdemonstraties. Museum Plantin-Moretus biedt veel meer dan enkel een museumbezoek.

Het Museum Plantin-Moretus bij je thuis

Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.

Vakantie in huis

Cultuurweekend 2022

Cultuurweekend 2022

    zaterdag 27 augustus 2022 tot zondag 28 augustus 2022 van 10:00 tot 17:00

Tijdens het Cultuurweekend proef je in het Museum Plantin-Moretus van alles wat het museum het komende culturele jaar te bieden heeft.

foto: Ans Brys

Kinderen en families in het museum

Ga zelf aan de slag als was je een echte drukker, luister hoe het museum tot leven komt met het hoorspel of ga met een opdrachtenboekje op weg door het museum. Voor elk wat wils.

Nu te zien

vrouw zit op een bankje, gemaakt door architectuurstudent, in de binnentuin van het museum

Woven Spaces

Studenten architectuur maken meubel op maat van het museum
    vrijdag 1 april 2022 tot maandag 12 september 2022 van 10:00 tot 17:00

Studenten uit het derde bachelor-jaar architectuur van de faculteit Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen ontwikkelden een houten zitmeubel.

Wordt verwacht

In de sporen van Plantin

EXPO Afstudeerwerken Book/Type design
    dinsdag 16 augustus 2022 tot zondag 25 september 2022 van 10:00 tot 17:00

De afgelopen twee jaar volgden 29 studenten/ontwerpers van over de hele wereld de Expert class Type design van het Plantin Instituut voor Typografie. In deze expo maak je kennis met het afstudeerwerk van 19 van deze studenten.

Philip Aguirre y Otegui | L'invitation au voyage

    vrijdag 28 oktober 2022 tot zondag 29 januari 2023 van 10:00 tot 17:00

Philip Aguirre y Otegui schenkt een selectie grafisch werk en tekeningen aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Een uitgelezen aanleiding voor het Museum Plantin-Moretus om in nauwe samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling te presenteren.

Finis Terrae

Het einde een begin
    donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 10:00 tot 17:00

Vijf jaar na het succesvolle project 'Ecce Homo', organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil van galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Eric Rinckhout & Lien Craps voor de tweede keer een grootschalige groepstentoonstelling op verschillende locaties in Antwerpen.

Leeszaal open op afspraak

Leeszaal

In onze leeszaal raadpleeg u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen. Reserveer wel even op voorhand een plaats.

Digitale dienstverlening

Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .

Actueel

medewerkster zoekt boeken uit die naar Google Books worden verzonden voor digitalisering

Google Books: naast digitalisering ook een bijzonder zorgtraject

Sinds enkele maanden is een groot deel van onze historische museumbibliotheek online raadpleegbaar. Je kan onze eeuwenoude boeken virtueel doorbladeren en zelfs inzoomen op details. Dat is te danken aan het Google Books-project. Google selecteerde zo’n 20.000 titels uit onze bibliotheek om ze te digitaliseren. Het grootschalige project, waarmee we begonnen in september 2020, betekende ook de start van een bijzonder zorgtraject voor onze boeken.

Dirk Imhof

Dirk Imhof: 35 jaar carrière in het Museum Plantin-Moretus

In 1986 stapte klassiek filoloog Dirk Imhof het Museum Plantin-Moretus en het Stedelijk Prentenkabinet binnen. Samen met hem groeide het museum. De gedreven boekhistoricus wekte de leeszaal tot leven, hij maakte een 25-tal tentoonstellingen en werkte zich op tot conservator Boeken en Archief. Volgende week trekt hij de deur weer achter zich dicht.

Internationale reisbeurs voor onderzoekers

Met de steun van de Stichting Nottebohm bieden de Erfgoedbibliotheek en Museum Plantin-Moretus een reisbeurs aan om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Antwerpen (15de - 18de eeuw) te stimuleren. De "Thierry en Frédéric Nottebohm-beurs" maakt het mogelijk voor wetenschappers om naar Antwerpen te reizen en de collecties van beide instellingen intensief te gebruiken.

Nagenieten van de expo 'Komt een Italiaan naar de Nederlanden'

De expo 'Komt een Italiaan naar de Nederlanden' sloot op 6 maart 2022 de deuren, maar laat zijn sporen na. Goed voor het wat lees- en luisterplezier, wandelingen in de stad én een online roadtrip.

Collab Petit Pourri x Museum Plantin-Moretus

Geïnspireerd door de houtblokkencollectie

De fijnzinnige designs van Petit Pourri stralen gouden geluk uit. Voor het Museum Plantin-Moretus haalde grafisch vormgever Sanne Lambermon inspiratie uit de collectie houtblokken. Ze herinterpreteerde twee historische prenten tot hedendaagse pins: een prachtige pauw en een sierlijke zwaan.

In de kijker

Wat vind je van ons?

We hechten belang aan jouw mening!

We willen graag weten waar we het goed doen, waar we kunnen verbeteren en hoe we jouw museumervaring zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Help je ons door deze enquête in te vullen?

Christoffel Plantijn, dichter

Le bonheur de ce monde

Het geluk vinden? Christoffel Plantijn weet raad. In zijn gedicht 'Le bonheur de ce monde' deelt Plantijn zijn levenslessen.

Kleur onze collectie

Wie ons goed kent, weet dat we ook een rijke collectie prenten en tekeningen van wereldklasse bewaren. De meeste zijn in zwart en wit, maar daar breng jij verandering in. Download onze kleurplaten hier.

Verhalen uit het Plantijnse archief

Archivaris Kristof Selleslach duikt in het rijke Plantin-Moretusarchief en brengt de familie en de werknemers weer tot leven in zijn blog.

Het verdraaien van privileges. De casus van Aguilonius

Verhalen uit het Plantijns archief

Dat het er niet altijd koosjer aan toeging in de drukkerij van Balthasar Moretus, is te lezen in zijn nieuwe bijdrage over de zogenaamde 'privileges', een manier voor uitgevers om hun uitgaven tegen nadruk te beschermen.

Achter de schermen

Plantijns verzoeningsgebaar aan het Spaans bewind

De uitgave van de Spaanse versie van de atlas van Abraham Ortelius

Het museum kon zopas, dankzij middelen uit het legaat Verplancke, een exemplaar aankopen van het zeldzame 'Theatro de la tierra universal' van Abraham Ortelius, gedrukt door Christoffel Plantijn in 1588.

Een groot deel van onze collectie binnenkort te raadplegen op Google Books

groot digitaliseringsproject

De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.

Museum Plantin-Moretus in 't kort

Reis naar het verleden. Stap binnen in het huis en de drukkerij.

Stap binnen in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Christoffel Plantijn bracht zijn leven door tussen de boeken. Samen met zijn vrouw en vijf dochters leefde hij in een statig pand aan de Vrijdagmarkt. Christoffel Plantijn en Jan Moretus bouwden een indrukwekkende drukkerij op. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed.

Steun ons

Een legaat, meer dan een steuntje in de rug

Veel mensen dragen het Museum Plantin-Moretus een warm hart toe en steunen ons bij het behoud en de verdere uitstraling van deze uitzonderlijke site en collectie. Dat gebeurt door zich actief in te zetten als vrijwilligers, als vriend van het museum of door financiële steun in het kader van een project of door een schenking of legaat.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief