Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Ans Brys foto: Ans Brys

Wat is er te zien?

Ontdek de magie van het museum. In paleis en drukkerij. In kamer en atelier. In letter en typografie. In de mooiste boeken. Beleef hoe, lang vóór onze digitale tijd, woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.

Nu te zien

vrouw zit op een bankje, gemaakt door architectuurstudent, in de binnentuin van het museum

Woven Spaces

Studenten architectuur maken meubel op maat van het museum
    vrijdag 1 april 2022 tot maandag 12 september 2022 van 10:00 tot 17:00

Studenten uit het derde bachelor-jaar architectuur van de faculteit Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen ontwikkelden een houten zitmeubel.

In de sporen van Plantin

EXPO Afstudeerwerken Book/Type design
    dinsdag 16 augustus 2022 tot zondag 25 september 2022 van 10:00 tot 17:00

De afgelopen twee jaar volgden 29 studenten/ontwerpers van over de hele wereld de Expert class Type design van het Plantin Instituut voor Typografie. In deze expo maak je kennis met het afstudeerwerk van 19 van deze studenten.

Philip Aguirre y Otegui | L'invitation au voyage

vrijdag 28 oktober 2022 tot zondag 29 januari 2023 van 10:00 tot 17:00

Philip Aguirre y Otegui schenkt een selectie grafisch werk en tekeningen aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Een uitgelezen aanleiding voor het Museum Plantin-Moretus om in nauwe samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling te presenteren.

Finis Terrae

Het einde een begin
    donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 10:00 tot 17:00

Vijf jaar na het succesvolle project 'Ecce Homo', organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil van galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Eric Rinckhout & Lien Craps voor de tweede keer een grootschalige groepstentoonstelling op verschillende locaties in Antwerpen.

Onze vaste waarden

Welkom in het huis

In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.

bezoekers bij het kunstkabinet

Ontmoet Plantijn en zijn familie

Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.

kopergravure van Europa door Abraham Ortelius

Ontdek de werken van Plantijns uitgeverij

In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.

Tentoonstellingen

Tijdelijke tentoonstellingen

De tijdelijke tentoonstellingen van het Museum belichten telkens andere thema’s. Specifieke aspecten van het huis, de familie Plantin-Moretus, de productie van de Officina Plantiniana, ... U komt er telkens meer over te weten.

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hieronder vindt u een overzicht van de online expo's.

Onze collectie

Duik in de collectie

Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.

Altijd wat te beleven. In het museum en online.

bezoekers aan het raam van de leeszaal

Kalender

Tijdelijke tentoonstellingen, evenementen, drukdemonstraties. Museum Plantin-Moretus biedt veel meer dan enkel een museumbezoek.

Het Museum Plantin-Moretus bij je thuis

Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.

Haal het museum in huis

Museum Plantin-Moretus: Museumshop

Museumshop

Haal het museum in huis

Zoek je een origineel cadeau of gewoon een leuk aandenken aan je bezoek? Loop eens door onze museumshop.

Een origineel geschenk

Zet uw relaties in de bloemetjes

Op zoek naar een origineel geschenk om uw relaties, klanten of medewerkers te bedanken of feliciteren? Het Museum Plantin-Moretus heeft het voor u!

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief