Overslaan en naar de inhoud gaan

Mini-expo: 'Dodelijk drukwerk'

Verboden boeken uit de 16de eeuw

In de 16de eeuw stond Antwerpen in het brandpunt van religieuze vernieuwing, drukpersactiviteit en geloofsconflicten. Schrijven, drukken en lezen van boeken was toen allesbehalve onschuldig — het kon levens veranderen én in gevaar brengen. De gratis mini-expo Dodelijk drukwerk toont de directe impact van het gedrukte woord op mensen in een samenleving in verandering.

dinsdag 8 juli 2025 tot dinsdag 29 juli 2025 van 10:00 tot 16:30

Boeken in gevaarlijke tijden

In de 16de eeuw vonden er grote veranderingen plaats in Antwerpen. Het was een tijd van religieuze vernieuwing en opkomende boekdrukindustrie. Het was ook de tijd van de Reformatie en felle confessionele tegenstellingen. Onrust dus. Een context waarin boeken schrijven, drukken én lezen gevaarlijk kon zijn.
 
Met verboden boeken, brieven en één handgeschreven disclaimer van Christoffel Plantijn toont Dodelijk Drukwerk de impact van het gedrukte woord op een samenleving in verandering.

Wetenschappelijke conferentie

Meer weten over de handel in boeken in de 16de eeuw? De wetenschappelijke conferentie Tudor England and the Antwerp Book Trade: From Tyndale to Plantin brengt onderzoekers samen over de geschiedenis van de handel in boeken tussen Antwerpen en Engeland onder de Tudors. Ze wordt georganiseerd naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Tyndales eerste Engelstalige editie van het Nieuwe Testament.   

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief