Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met Plantijn. Onderweg in de 16de eeuw.

Focus-expo

Reizen naar het buitenland is momenteel niet vanzelfsprekend, dus loop even mee in het kielzog van essentiële reiziger Plantijn. Plantijn reisde veel, maar zelden voor zijn plezier. Alles in het belang van zijn bedrijf. Trek mee op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt.

Plantijn, ervaren reiziger

Wie in de zestiende eeuw op reis ging, begon aan een avontuur en had doorgaans een goede reden om te vertrekken. Zo was het ook voor Christoffel Plantijn. Zijn koffer stond altijd klaar voor weer een reis in het belang van zijn bedrijf.  Naar Parijs, waar hij een boekenwinkel en kanthandel had.  Naar Leiden waar hij een tweede bedrijf had.  Naar Frankfurt voor de  buchmesse, ... Plantijn was dus naast bedrijfsleider eigenlijk ook een avonturier.

 

 

Door de moeizame communicatie via de post en bij gebrek aan internationale handelsregels was reizen vaak een noodzakelijk kwaad voor bedrijven zoals de Officina Plantiniana die veel contacten in het buitenland hadden. Door honderden kilometers gescheiden was het immers bloedlink om op goed vertrouwen boeken te bestellen of te leveren, terwijl je je handelspartner nooit in levenden lijve had ontmoet en dus ook zijn/haar reputatie niet kende. Dan was een korte reis naar het buitenland vaak een veiligere optie.

Gerrit Verhoeven, postdoctoraal onderzoeker cultuurgeschiedenis, Universiteit Antwerpen in de publicatie 'Op reis met Plantijn'

 

Reizen in de 16de eeuw

Hoe reisden mensen in een tijd zonder autowegen, gps, smartphone of tripadvisor? In een tijd waarin verloren lopen de regel was, struikrovers klaarzaten om je te overvallen en je meestal te voet onderweg was? Reizen was in die tijd inspannend én onzeker.

 

Over het precieze verloop en de organisatie van Plantijns reizen is er weinig informatie bewaard. Hij hield helaas ook niet nauwgezet bij waar hij liep, at en hoeveel hij uitgaf. Gelukkig zijn er andere tijdsgenoten, zoals Dürer en Montaigne die wel uitgebreide notities namen tijdens hun reizen.

En dus vertellen we in deze expo niet enkel over de reizen die Plantijn ondernam, maar ook over de allereerste reisgidsjes, over vetturino’s of gidsen die je een totaalpakket aanboden met logies en vervoer onderweg, over erbarmelijke herbergen en communicatieproblemen.

 

 

Reizen in de 21ste eeuw

Fotograaf Cédric Raskin reisde Plantijn achterna. Vijfhonderd jaar later. Met zijn camera en een open blik ging hij naar de Vrouwensteeg in Leiden, de Messe in Frankfurt en de Rue Saint-Jacques in Parijs. Niet te paard maar met de vervoersmiddelen van nu: de auto en de hogesnelheidstrein. In zijn koffer stak de vraag: “Kunnen we het verleden nog achterna?”

Cédrics verhaal vind je ook terug in het boek 'Op reis met Plantijn. Onderweg in de 16de eeuw' en kan je op onze website lezen als smaakmaker.

 

Praktisch

Bekijk ook

Boek 'Op reis met Plantijn. Onderweg in de 16de eeuw'

Een publieksboek bij de expo

Het boek ‘Op reis met Plantijn. Onderweg in de 16de eeuw’ schetst een fascinerend beeld van reizen in een andere tijd, zonder Google Maps en Tripadvisor. Met een beurs vol Stuivers, Talers en Penningen. Over zandwegen en verraderlijke rivieren. Met paard en kar of per trekschuit. Slow travel, all the way.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief