Overslaan en naar de inhoud gaan
detail van kunstkabinet foto: Ans Brys

Kunstkabinet met Palissander

Het museum heeft een rijke collectie antiek meubilair. Het kunstkabinet in palissanderen ebbenhout maakte zeker deel uit van het patrimonium van de Moretussen. De kast wordt onderaan gestut door vier ‘moren’. Een geleerde knipoog naar de naam ... Moretus.

Cantoren

Het Museum Plantin-Moretus heeft een rijke collectie antiek meubilair. Daarvan maakten er met zekerheid drie deel uit van het patrimonium van de Moretussen: één tafeltje ingelegd met schildpadhoorn en twee kunstkabinetten uit de zeventiende eeuw. Dit is een van die twee kunstkabinetten.                           

Kunstkabinetten – met een oud woord ‘cantoren’ – waren tot ver in de zeventiende eeuw een bekend Antwerps product. Ze werden massaal geëxporteerd. In zo’n luxemeubel kon je waardepapieren en kleine kostbare voorwerpen bewaren: juwelen, munten, textiel… Daarom verborgen ze vaak geheime laden en dubbele bodems.

 

Moren

Dit kabinet – van omstreeks 1675 – is uitgevoerd in palissander en ebbenhout. Het is bovendien rijk versierd met schildpadhoorn, ivoor en verguld brons. Onderaan wordt de kast ‘gestut’ door vier ‘moren’, een geleerde verwijzing naar de naam Moretus. Daarom weten we ook dat het meubel in opdracht van een Moretus is gemaakt. Op de witmarmeren paneeltjes schilderde Hans Jordaens 23 Bijbelse taferelen.

 

 

Ga naar

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief