Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno foto: Victoriano Moreno

Welkom in Museum Plantin-Moretus

Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantijn-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.

Plan je bezoek

Museum Plantin-Moretus weer open

Plan je bezoek aan het museum

Praktische informatie in verband met openingstijden, ticketverkoop, tijdsblokken, bereikbaarheid, toegankelijkheid en alles wat het museum te bieden heeft.

Wegwijs in het museum

Verken het huis en bedrijf van Plantin en de Moretussen op eigen houtje, met een bezoekersgids, audiotour of hoorspel.

Museum Plantin-Moretus: Museumshop

Museumshop

Haal het museum in huis

Zoek je een origineel cadeau of gewoon een leuk aandenken aan je bezoek? Loop eens door onze museumshop.

Altijd wat te beleven.

Philip Aguirre y Otegui | L'invitation au voyage

    vrijdag 28 oktober 2022 tot zondag 19 februari 2023 van 10:00 tot 17:00

WEGENS SUCCES VERLENGD | Philip Aguirre y Otegui schenkt een selectie grafisch werk aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Een uitgelezen aanleiding voor het Museum Plantin-Moretus om in nauwe samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling te presenteren.

Finis Terrae

Het einde. Een begin.
    donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 10:00 tot 17:00

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Ecce Homo', organiseert Galerie Geukens & De Vil opnieuw een grootschalige kunstwandeling in Antwerpen, rond één universeel thema: onze planeet.

Wordt verwacht

Van crabbelinge tot carton

Tekeningen van Bruegel tot Rubens uit Vlaamse collecties
    vrijdag 17 november 2023 tot zondag 18 februari 2024 van 10:00 tot 17:00

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.

Onze drukker aan het werk

Kalender

Tijdelijke tentoonstellingen, evenementen, drukdemonstraties. Museum Plantin-Moretus biedt veel meer dan enkel een museumbezoek.

de oude drukkerij in het Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus, UNESCO Werelderfgoed

Op Google Arts & Culture

Wist je dat het Museum Plantin-Moretus het eerste museum was dat een plaatsje kreeg op de UNESCO werelderfgoedlijst? Bezoek het museum online op Google Arts & Culture.

Leeszaal open op afspraak

Leeszaal

In onze leeszaal raadpleeg u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen. Reserveer wel even op voorhand een plaats.

Digitale dienstverlening

Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .

Actueel

Tekeningen van Philip Aguirre y Otegui

Philip Aguirre y Otegui exposeert en schenkt grafisch werk

Vanaf eind oktober toont Philip Aguirre y Otegui zijn grafisch werk en tekeningen in het Museum Plantin-Moretus. We spraken hem toen hij volop bezig was een selectie te maken voor onze expo.

zeemonster op kaart van Ortelius

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2022-2023)

05.10.2022 | Samen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en met de steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren geven we elk jaar twee buitenlandse onderzoekers een reisbeurs om naar Antwerpen te komen voor hun onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek. Die jaar zijn Audrey Morvan (FR) en Kathrun Ffion Davies (GB) de gelukkigen.

medewerkster zoekt boeken uit die naar Google Books worden verzonden voor digitalisering

Google Books: naast digitalisering ook een bijzonder zorgtraject

Sinds enkele maanden is een groot deel van onze historische museumbibliotheek online raadpleegbaar. Je kan onze eeuwenoude boeken virtueel doorbladeren en zelfs inzoomen op details. Dat is te danken aan het Google Books-project. Google selecteerde zo’n 20.000 titels uit onze bibliotheek om ze te digitaliseren. Het grootschalige project, waarmee we begonnen in september 2020, betekende ook de start van een bijzonder zorgtraject voor onze boeken.

Dirk Imhof

Dirk Imhof: 35 jaar carrière in het Museum Plantin-Moretus

In 1986 stapte klassiek filoloog Dirk Imhof het Museum Plantin-Moretus en het Stedelijk Prentenkabinet binnen. Samen met hem groeide het museum. De gedreven boekhistoricus wekte de leeszaal tot leven, hij maakte een 25-tal tentoonstellingen en werkte zich op tot conservator Boeken en Archief. Volgende week trekt hij de deur weer achter zich dicht.

In de kijker

Christoffel Plantijn, dichter

Le bonheur de ce monde

Het geluk vinden? Christoffel Plantijn weet raad. In zijn gedicht 'Le bonheur de ce monde' deelt Plantijn zijn levenslessen.

Kleur onze collectie

Wie ons goed kent, weet dat we ook een rijke collectie prenten en tekeningen van wereldklasse bewaren. De meeste zijn in zwart en wit, maar daar breng jij verandering in. Download onze kleurplaten hier.

Verhalen uit het Plantijnse archief

Archivaris Kristof Selleslach duikt in het rijke Plantin-Moretusarchief en brengt de familie en de werknemers weer tot leven in zijn blog.

De drukkerij

De Plantijnse drukkerij zoekt personeel

De rekruteringsgolf van 1722

De Plantijnse drukkerij vulde in juni 1722 op korte tijd zes vacatures van drukkers en letterzetters. Aantekeningen over de sollicitatiegesprekken geven een zeldzaam kijkje achter de schermen van de rekrutering. Ervaring bleek cruciaal, en daarnaast had de meester van de Gulden Passer ook oog voor de houding van de kandidaten.

Achter de schermen

Plantijns verzoeningsgebaar aan het Spaans bewind

De uitgave van de Spaanse versie van de atlas van Abraham Ortelius

Het museum kon zopas, dankzij middelen uit het legaat Verplancke, een exemplaar aankopen van het zeldzame 'Theatro de la tierra universal' van Abraham Ortelius, gedrukt door Christoffel Plantijn in 1588.

Een groot deel van onze collectie binnenkort te raadplegen op Google Books

groot digitaliseringsproject

De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.

Museum Plantin-Moretus in 't kort

Reis naar het verleden. Stap binnen in het huis en de drukkerij.

Stap binnen in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Christoffel Plantijn bracht zijn leven door tussen de boeken. Samen met zijn vrouw en vijf dochters leefde hij in een statig pand aan de Vrijdagmarkt. Christoffel Plantijn en Jan Moretus bouwden een indrukwekkende drukkerij op. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed.

Steun ons

Een legaat, meer dan een steuntje in de rug

Veel mensen dragen het Museum Plantin-Moretus een warm hart toe en steunen ons bij het behoud en de verdere uitstraling van deze uitzonderlijke site en collectie. Dat gebeurt door zich actief in te zetten als vrijwilligers, als vriend van het museum of door financiële steun in het kader van een project of door een schenking of legaat.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief