Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

De 8 van Impressed by Plantin: Axel Goossens

Papierkunstenaar Axel Goossens engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Vandaag beginnen veel ideeën op papier en eindigen ze digitaal. Goossens keert dit om en maakt van papier het eindresultaat.

De collectie houtblokken staat nu online in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be. Om te inspireren en te creëren. Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche om met de collectie aan de slag te gaan. Eén van de ambassadeurs is Axel Goossens.

Axel Goossens studeerde Multimedia aan de academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar werd zijn fascinatie voor het gecombineerd gebruik van verschillende media aangescherpt, en vooral de combinatie van het oude met het nieuwe.

Tijdens het onderzoek voor zijn eindproject raakte hij in de ban van papier. Papier wordt zo goed als altijd en overal gebruikt, maar meestal enkel in de beginfase. Later verliest het zijn doel door digitalisatie. In zijn huidige werk draait hij dit proces om. Hij vertrekt van een digitaal medium en maakt met papier het eindresultaat.

Wat is je levensmotto?

"Wees jezelf en doe wat je graag doet."

Was je als kind ook al creatief? Hoe is dat geëvolueerd richting fulltime creatief?

"Als kind ben ik altijd creatief bezig geweest. Ik besefte al op een redelijk jonge leeftijd dat ik daar graag iets mee wou doen."

Hoe zou je wat je doet omschrijven? 

"Ik maak sculpturen uit papier; Deze sculpturen teken ik eerst uit in een steriele 3D-vorm. Die vorm zet ik om in patronen en vervolgens zet ik die manueel in elkaar. Hierdoor worden er imperfecties gecreëerd, wat de sculpturen een organisch karakter geven. De mix tussen het digitale en het analoge spreekt mij heel hard aan en je vindt dit dan ook veel terug in mijn werk. Mijn grootste inspiratie is het natuurhistorische, waar ik alles naar kan linken."

Hoe vind jij de balans tussen het creatieve en het ondernemende? 

"Het creatieve en ondernemende aspect vormt wat mij betreft één geheel. Door te ondernemen zul je aan meer middelen geraken om zo je creativiteit uit te breiden op alle mogelijke niveau’s."

Wie of wat is je grootste inspiratie? 

"De natuur is ongetwijfeld mijn grootste inspiratiebron. De manier hoe die te werk gaat vind ik  fenomenaal. Vooral hoe - door de geschiedenis heen - de mens die natuur bestudeerde en probeerde te begrijpen. Daardoor ontstonden er fantastische verhalen en mythes, waar ik mijn hele leven lang al gebruik van maak. In de collectie van Plantin Moretus vind je ook houtsneden van dieren die ontdekkingsreizigers hadden gespot tijdens hun tochten. Bij het beschrijven van die wezens aan de illustratoren lieten die laatsten hun fantasie wel eens de vrije loop. Daardoor verschenen er heel wat vreemde creaturen in toenmalige publicaties. Een paradijsvogel zonder poten bijvoorbeeld. "

Waar kan jij het beste creatief zijn? 

"Mijn atelier is een plek waar ik mij goed bij voel, ik kan er ook heel veel inspiratie uit putten. Dus op die plaats ben ik het meest creatief."

Wat trekt je zo aan in de collectie of waar zie jij de link tussen jou en de collectie? 

"De geschiedenis, de technieken en de materialen waarmee gewerkt werd. Maar ook de verhalen die erachter zitten. Dit geheel geeft mij de perfecte inspiratie voor mijn werk."

Niet alleen jij gaat aan de slag met de collectie, eigenlijk kan iedereen dat doen. Heb je nog een laatste tip voor mensen die zin hebben om iets creatiefs te doen?

"Gewoon doen. Ga ervoor en creëer dingen waar je volledig achterstaat. Op welke drager dan ook."

Nieuwsgierig? Bekijk Axels werk op:
axelgoossens.com en instagram.com/goossensaxel

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief