Overslaan en naar de inhoud gaan
Mollijns

De Antwerpse oorsprong van de stadsdrukkerij in Riga. De levens en nalevens van Niclaes Mollijns

workshop

Beate Orlova vertelt over haar onderzoek naar de in Antwerpen geboren drukker Niclaes Mollijns (ca. 1550-1625). Mollijns neemt met zijn verhuis naar Riga (Letland) ook zijn kennis over het drukkersvak mee.

Lokale archiefdocumenten beschrijven hoe Niclaes Mollijns rond 1586 Antwerpen verliet. Twee jaar later installeert een man met dezelfde naam de eerste drukpers in Riga, Lijfland (het huidige Letland). Terwijl onderzoekers reeds aannamen dat het om één en dezelfde persoon gaat, zijn de twee periodes uit Mollijns' leven nooit samen belicht.

In deze workshop zal Orlova nieuwe inzichten presenteren over de banden tussen de boekhandel van de Zuidelijke Nederlanden en Lijfland gebaseerd op onderzoek op gedrukte boeken uit beide regio's en de gebruikte houtsneden voor illustraties en initiaalletters. Zo krijgen we een inkijk in de 'nalevens' van Niclaes Mollijns: het gebruik van houtsneden die hij meebracht uit Antwerpen en die werd gedrukt in boeken in Riga na zijn dood. 

Beate Orlova is collectiespecialist bij de Nationale Bibliotheek van Letland, gespecialiseerd in 16e-eeuwse boekgeschiedenis van Lijfland (nu Letland), en curator van de gasttentoonstelling De essentie van een typograaf. Niclaes Mollijns: Antwerpen-Riga.

Praktisch

Een workshop bij de expo

Mollijns

De essentie van een typograaf

Niclaes Mollijns: Antwerpen-Riga

Niclaes Mollijns (ca. 1550-1625) wordt in Antwerpen geboren als zoon van Jan I Mollijns, een gevestigd houtsnijder en uitgever. De kneepjes van het drukkersvak leert Niclaes in het drukkersbedrijf van Christoffel Plantijn. In de jaren 1580 verhuist hij naar Riga waar hij de allereerste drukker van het land wordt.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief