Overslaan en naar de inhoud gaan
Museum Plantin-Moretus weer open

Bewust, betrokken, geëngageerd

In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Het was een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor meerstemmigheid, duurzaamheid en creativiteit.

De beroemde drukkerij-uitgeverij was geen werkplaats van wetenschappers en intellectuelen alleen. Er werkten ook letterzetters, drukkers, boekbinders, … Zelfs de dochters van Plantijn draaiden mee in het bedrijf. Het was er echt een komen en gaan, van mensen van allerlei slag.

 

Meerstemmigheid

De open mentaliteit van Plantijn en de Moretussen is vandaag nog altijd een van de sterktes van het museum. Taal, boeken en letters verbinden mensen, hoe verschillend ook. Daarom zet het Museum Plantin-Moretus gerichte initiatieven op om stadsgenoten samen te brengen, altijd in co-creatie. Bijzondere aandacht gaat uit naar mensen die minder vlot de weg naar het museum vinden, zoals laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een beperking. De historische drukkerij blijft op die manier een warme ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Met respect voor de traditie, en voor de diversiteit van de wereld waarin we vandaag leven.

Meer weten over meerstemmigheid >

 

Duurzaamheid

De geschiedenis leeft elke dag voort in het Museum Plantin-Moretus. Dat is te danken aan eeuwenlange zorg voor het historische monument en haar rijke collectie, internationaal erkend als UNESCO Werelderfgoed. Duurzaamheid en denken op lange termijn is dan ook een vast gegeven in het beleid. Vroeger en vandaag. Als lid van werKlimaat en Greentrack engageert het museum zich om elk jaar te blijven groeien in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Daarom onderschrijft het museum ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), en probeert het er via projecten werk van te maken. 

Verder lezen over duurzaamheid >

 

Creativiteit

De uitgeverij was altijd al een plek van inspiratie en creativiteit. De indrukwekkende collectie blijft kunstenaars en artistiek talent prikkelen. Net zoals de drukkerij in de 16de en 17de eeuw intellectuelen en ambachtslieden verenigde, verbindt het museum elke dag mensen in creatieve projecten. Het Museum Plantin-Moretus nodigt daarom creatieve professionals uit om met de indrukwekkende collectie aan de slag te gaan. Het project Impressed by Plantin is een goed voorbeeld. Met de online Creatips kan je ook thuis aan de slag.

Lees hier meer over creativiteit >

Een duurzaam, geëngageerd museum

Duurzaamheid

Dat je de 16de-eeuwse uitgeverij van Plantijn vandaag kunt beleven als museum, is te danken aan eeuwenlange zorg. Zorg voor het gebouw, voor de bijzondere collecties, voor de unieke verhalen.

Een museum met veel stemmen

Meerstemmigheid

De uitgeverij is altijd al een stemmige ontmoetingsplek geweest. Van overal kwamen mensen bijeen om samen te werken. Arbeiders en geleerden, drukkers, zetters en wetenschappers. Die open mentaliteit leeft vandaag voort in het Museum Plantin-Moretus. Meer zelfs: de meerstemmigheid is een belangrijke pijler in de museumwerking.

Een huis vol creatief talent

Creativiteit

Op haar hoogdagen krioelde het in de drukkerij van productief creatief talent. Grafisch vormgevers werkten er samen met lettergieters, drukkers, boekbinders, … en met de creatieve ondernemer Plantijn zelf natuurlijk! De bijzondere collecties blijven vandaag inspireren. Daarom stimuleert het Museum Plantin-Moretus co-creatie en elke vorm van creativiteit. Binnen haar muren, en ook thuis.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief