Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Museum Plantin-Moretus bij je thuis

Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.

Laat je inspireren door Impressed by Plantin

Maar liefst 14.000 houtblokken telt onze collectie. Dat zijn 14.000 staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk uit hout gesneden illustraties. Ontdek ze online in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden en creatief mee aan de slag te gaan. Deel je creaties op sociale media met vermelding van #impressedbyplantin. 

Ontdek de collectie houtblokken

 

 

Vervelen is geen optie

Joepie, vakantie! Een zee van tijd om ... te knutselen natuurlijk. Creativiteit troef bij het Museum Plantin-Moretus. We verzamelen knutseltips voor grote en kleine creatieve zielen.

Naar de creatips

 

 

Kleur onze collectieplaten

Het Prentenkabinet bewaart meer dan 20.000 tekeningen, prenten, etsen, ... Een kleine selectie kan je nu zelf van een kleurtje voorzien. 

Ga naar onze kleurplaten

 

Speel het gezelschapsspel Cavagnole

In de 18de eeuw vermaakte de elite zich graag met gezelschapsspelen. Vanuit het hof van Versailles bereikte het loterijspel cavagnole de kring van de Moretussen. Onze archivaris Kristof Selleslach vond de spelregels bij toeval terug in het Plantijns archief. Speel je met ons mee?

Speel het spel

 

De klank van het Museum Plantin-Moretus

Waan je ten huize Plantin en Moretus met deze playlist op Spotify.

Naar de afspeellijst

 

Online tentoonstellingen

De collectie van het museum is zo omvattend en in sommige gevallen erg fragiel dat we onmogelijk alle stukken ooit een keer kunnen tentoonstellen. Daarom zet het Museum Plantin-Moretus in op online presentaties. Deze belichten een specifiek aspect van onze indrukwekkende collectie.

Bekijk onze online expo's hier

 

Nieuws uit de zestiende eeuw

Lees onze online nieuwsflash met berichten uit de tijd van Plantijn, alsof ze gisteren gebeurd zijn.

Naar de nieuwsflashes

 

Duik in onze collecties

Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.

Naar de collectie

 

Virtueel bezoek mét hoorspel

Bezoek het museum virtueel. In 15 panoramafilmpjes leiden we u virtueel door het museum. Bij elk van de filmpjes krijg je een fragment van het hoorspel te horen. Het hoorspel werd ontwikkeld naar het voorbeeld van de hoorspelmaker het Geluidshuis. Met onder meer de stem van Warre Borgmans. Dit hoorspel geeft u op een luchtige en ludieke manier een tour door het museum. Leuk voor klein en groot.

Bezoek het museum virtueel

 

Beluister de audiogids

Voor wie graag het verhaal van stichter Christoffel Plantijn en zijn opvolgers, de familie Moretus beluistert is er de tour 'Plantin visionair uitgever'. Je kan de audiogids beluisteren op Spotify of andere podcastplatformen. 

 

 

Blader online door de bezoekersgids

De bezoekersgids leidt u door het museum en geeft u meer achtergrondinformatie. Deze gids staat vol met leuke weetjes. Zo krijgt u een goed beeld van de 9 generaties Plantin & Moretussen, maakt u kennis met Christoffel Plantin als stamvader, zakenman, bedrijfsleider, humanist en drukker. Verder zet deze publicatie de mooiste boeken die in dit huis gedrukt werden op een rijtje.

Lees de bezoekersgids

 

Blog 'Verhalen uit het Plantijnse archief'

Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.

Meer over deze gloednieuwe blog

 

Lees een oude druk

Hoe is het gesteld met uw kennis van het Vroegnieuwnederlands? Lees een oude druk van het Museum Plantin-Moretus op Flandrica.be. Op dit initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken staan volledig gedigitaliseerde oude drukken. U vindt er 70 werken van het museum.

Naar de oude drukken

Tip: Eerder visueel aangelegd? Blader dan eens door het kostuumboek van François Desprez. Dit boek bevat 120 houtsneden van klederdrachten uit de 16de eeuw. De bedoeling van dit kijkboekje was, zoals de auteur zelf zegt, om ‘wonderlick uwe herte verheughen’.

  

 

Volg het museum op sociale media

Volg het Museum Plantin-Moretus op Facebook en Instagram. Regelmatig delen we er leuke weetjes, bijzondere collectiestukken en beelden van achter de schermen.

 

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief