Overslaan en naar de inhoud gaan
jongeren schetsen in de binnentuin van Museum Plantin-Moretus foto: Ans Brys

De tuin

De binnenplaats maakte, samen met de fraaie woning, al in de tijd van Plantin zijn woning tot een toeristische attractie. Koningen, prinsen en prominenten kwamen het bezoeken. In de tuin ziet en ruikt u populaire planten uit de 16de en 17de eeuw.

Oude planten

De huidige tuin is aangelegd in 1992 naar een laat 16de en vroeg 17de-eeuws model. Het ontwerp is van specialist Walter De Backer. Plantin moet de plantensoorten nog gekend hebben. Hij bezat tot circa 1577 een eigen tuin in Berchem en was nauw bevriend met de grootste botanici van zijn tijd: Rembert Dodoens, Carolus Clusius en Mathias Lobelius.

1639: in dat jaar zag de binnenplaats er min of meer al uit zoals we haar vandaag bewonderen. Bouwheer is Balthasar I Moretus. In tegenstelling tot zijn vriend Rubens, die even tevoren aan de Wapper zijn paleis in barokstijl had uitgebreid, paste Balthasar zijn verbouwingswerken aan de oudste gedeelten aan. Hij wilde een harmonisch geheel in klassieke Vlaamse-renaissancestijl. De binnenplaats maakte, samen met de fraaie woning, al in zijn tijd het Plantijnse huis tot een toeristische attractie. Koningen, prinsen en prominenten kwamen het bezoeken.

De binnentuin kwam tot stand dankzij Balthasar I Moretus. De typische renaissancestijl is in alle gevels herkenbaar: horizontale lijnen en kruisvormige vensters, bakstenen afgewisseld met stroken zandsteen plus arcades, ook wel galerijen genoemd. 

 

Ga naar

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief