Overslaan en naar de inhoud gaan

Aankleedpopjes

creatip

Lange kousen, pofbroeken en -mouwen, grote witte kragen en ook mannen liepen vaak in een kleed of rok rond. De mode is op 500 jaar toch wel wat veranderd! Kleed jij onze popjes aan?

Wat heb je nodig?

 • Printer en dik papier
 • PDF aankleedpopje jongen of meisje
 • Schaar
 • Potloden en stiften

 

Hoe maak je het?

 • Druk de PDF (jongen of meisje) af op dikker papier, als het kan op A3-formaat
 • Knip het poppetje + strook als 1 geheel uit
 • Knip de kleren uit (zorg ervoor dat je de lipjes ook mee uitknipt)
 • Kleur popje en kleertjes in
 • Kies een outfit en bevestig die aan het popje
  • de lipjes bovenaan vouw je over de schouder
  • voor de lipjes onderaan maak je een kleine inkeping in de enkel van de pop (precisiewerk!)
  • voor de hoeden maak je ook een kleine inkeping in de voorkant van de hoed (precisiewerk!)
 • Veel verkleedplezier!

 

Deel je creatie!

We zijn benieuwd met welke kleren en kleuren jij je popje aankleedt. Deel je creatie op Instagram en vermeld @plantinmoretus. We delen de leukste creaties!

Nog meer creatieve tips?

Herbarium

creatip

Trek er deze zomer op uit, verzamel bloemen en planten en bewaar ze in je eigen herbarium. En niet zomaar een herbarium, maar eentje met afdrukken van eeuwenoude houtblokken. Zagen planten er 500 jaar geleden anders uit? Plak een plant van nu, naast een houtblok van toen en vergelijk!

Trekpopjes Christoffel en Martina Plantijn

creatip

Laat Christoffel Plantijn en zijn dochter Martina dansen, wandelen of gewoon rare arm- en beenbewegingen maken. En zorg er uiteraard voor dat ze er piekfijn uitzien. Ideaal voor de kleine knutselaars.

String art

creatip

Een plankje, nageltjes en draad in verschillende kleuren, meer is er niet nodig voor een origineel, kunstig en kleurrijk kunstwerk. En inspiratie? Die vind je natuurlijk in onze collectie houtblokken.

Stencil Art

creatip

Doe zoals graffiti artist Banksy en maak kunst met stencils. Met een dosis geduld en een portie nauwkeurigheid pimp je je katoenen tas om tot een waar meesterwerkje!

Maak een wereldbol

creatip

Wist je dat men vroeger dacht dat de aarde plat was? Gelukkig waren er in de 16de eeuw enkele slimmeriken die ontdekten dat je niet van de aardplaat kon vallen en de aarde rond is. Maak je samen met ons een eigen globe?

Memory

creatip

Een gezelschapsspel voor jong en oud. De regels zijn simpel: verzamel zoveel mogelijk duo's. Wist je dat kinderen dit spel vaak winnen van volwassenen omdat ze een goed kortetermijngeheugen hebben?

Leren tekenen doe je zo!

creatip

Iedereen kan tekenen! Uiteraard moet je wel een beetje oefenen. Dit tekenboekje helpt je graag op weg.

Een dag in het leven van een drukker: maak een katern

creatip

Een drukker drukt een boek niet pagina per pagina, maar per katern van 8 pagina’s. Met een ingenieuze vouwtechniek kan je makkelijk in een keer 8 pagina’s drukken en daarna vouwen en snijden tot een boekje. Dat bespaart je veel tijd. Vouw je mee?

Ook interessant

Impressed by Plantin

collectie houtsneden online

Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Je ontdekt ze hier in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden, inspireren en creëren. Be impressed!

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief