Overslaan en naar de inhoud gaan

Herbarium

creatip

Trek er deze zomer op uit, verzamel bloemen en planten en bewaar ze in je eigen herbarium. En niet zomaar een herbarium, maar eentje met afdrukken van eeuwenoude houtblokken. Zagen planten er 500 jaar geleden anders uit? Plak een plant van nu, naast een houtblok van toen en vergelijk!

Wat heb je nodig?

 

Hoe maak je het?

  • Druk het herbarium 'impressed by plantin' af
  • Naai of niet je boekje aan elkaar
  • Trek erop uit en verzamel de 11 bloemen en planten uit het herbarium: madeliefje, gewone esdoorn, bloedooievaarsbek, prei, klaproos, purperrode klaver, kruipende boterbloem, grote brandnetel, paardenbloem, distel.
  • Vind je tijdens je wandeling nog bloemen of planten die niet in dit herbarium zitten? Zoek ze gerust zelf onder het tabblad 'Planten' op deze pagina.
  • Droog je vondsten thuis tussen krantenpapier of keukenpapier en een stapel dikke boeken
  • Eens de bloemen droog zijn (na 1 à 2 weken) kan je ze verzamelen in het herbarium
  • Werk de pagina's af zoals je wilt. Kleur de botanische illustratie in, schrijf de datum erbij waarop je het bloemetje hebt geplukt, plak er dingen bij die je onderweg gevonden hebt of foto's die je tijdens je wandeling hebt gemaakt!

 

 

Deel je creatie!

Wie maakt het mooiste en fleurigste herbarium? Deel je creatie op Instagram en vermeld @plantinmoretus en #impressedbyplantin. We delen de leukste creaties!

Nog meer creatieve tips

Trekpopjes Christoffel en Martina Plantijn

creatip

Laat Christoffel Plantijn en zijn dochter Martina dansen, wandelen of gewoon rare arm- en beenbewegingen maken. En zorg er uiteraard voor dat ze er piekfijn uitzien. Ideaal voor de kleine knutselaars.

String art

creatip

Een plankje, nageltjes en draad in verschillende kleuren, meer is er niet nodig voor een origineel, kunstig en kleurrijk kunstwerk. En inspiratie? Die vind je natuurlijk in onze collectie houtblokken.

Stencil Art

creatip

Doe zoals graffiti artist Banksy en maak kunst met stencils. Met een dosis geduld en een portie nauwkeurigheid pimp je je katoenen tas om tot een waar meesterwerkje!

Maak een wereldbol

creatip

Wist je dat men vroeger dacht dat de aarde plat was? Gelukkig waren er in de 16de eeuw enkele slimmeriken die ontdekten dat je niet van de aardplaat kon vallen en de aarde rond is. Maak je samen met ons een eigen globe?

Aankleedpopjes

creatip

Lange kousen, pofbroeken en -mouwen, grote witte kragen en ook mannen liepen vaak in een kleed of rok rond. De mode is op 500 jaar toch wel wat veranderd! Kleed jij onze popjes aan?

Memory

creatip

Een gezelschapsspel voor jong en oud. De regels zijn simpel: verzamel zoveel mogelijk duo's. Wist je dat kinderen dit spel vaak winnen van volwassenen omdat ze een goed kortetermijngeheugen hebben?

Leren tekenen doe je zo!

creatip

Iedereen kan tekenen! Uiteraard moet je wel een beetje oefenen. Dit tekenboekje helpt je graag op weg.

Een dag in het leven van een drukker: maak een katern

creatip

Een drukker drukt een boek niet pagina per pagina, maar per katern van 8 pagina’s. Met een ingenieuze vouwtechniek kan je makkelijk in een keer 8 pagina’s drukken en daarna vouwen en snijden tot een boekje. Dat bespaart je veel tijd. Vouw je mee?

Ook interessant

Impressed by Plantin

collectie houtsneden online

Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Je ontdekt ze hier in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden, inspireren en creëren. Be impressed!

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief