Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Ans Brys

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom museum Plantin-Moretus? Houd deze pagina dan goed in het oog.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten. Volg ons op Facebook en Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbriefarchief

Rubenshuisbruiklenen

5 bijzondere stukken uit het Rubenshuis op bezoek

Tijdens een grondige renovatie blijven de deuren van het Rubenshuis gesloten. Gelukkig kan je heel wat werken uit de collectie elders bewonderen. Zo verhuizen vijf stukken naar Museum Plantin-Moretus. Je kan ze er vanaf nu bekijken als deel van de vaste opstelling. Curator van het Rubenshuis Martine Maris laat je alvast proeven van de vijf zeer diverse werken.

zeemonster op kaart van Ortelius

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2022-2023)

05.10.2022 | Samen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en met de steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren geven we elk jaar twee buitenlandse onderzoekers een reisbeurs om naar Antwerpen te komen voor hun onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek. Die jaar zijn Audrey Morvan (FR) en Kathrun Ffion Davies (GB) de gelukkigen.

Dirk Imhof

Dirk Imhof: 35 jaar carrière in het Museum Plantin-Moretus

In 1986 stapte klassiek filoloog Dirk Imhof het Museum Plantin-Moretus en het Stedelijk Prentenkabinet binnen. Samen met hem groeide het museum. De gedreven boekhistoricus wekte de leeszaal tot leven, hij maakte een 25-tal tentoonstellingen en werkte zich op tot conservator Boeken en Archief. Volgende week trekt hij de deur weer achter zich dicht.

Elia Vanderheyden wint de Prijs Frans Dille 2021-2022

Op 26 maart 2022 werden in het Museum Plantin-Moretus de driejaarlijkse prijzen Frans Dille uitgereikt. De jury koos uit 51 deelnemers met 138 werken Elia Vanderheyden als winnaar. Nele Plessers onderscheidt zich met de tweede prijs. Tine Wouters wordt bekroond met een zeer eervolle vermelding terwijl Pavel Balta, Anneke Hansum en Eva Maes een eervolle vermelding te beurt valt.

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2021-2022)

02.11.2021 | In 2018 lanceerden het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, met steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, een reisbeurs om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Antwerpen te stimuleren. Vandaag wordt deze jaarlijkse beurs voor de tweede keer toegekend. Twee buitenlandse onderzoekers krijgen financiële steun om in de loop van 2022 enkele weken onderzoek te komen doen in de Antwerpse bibliotheekcollecties.

Verloren gewaande tekening van Rubens komt na vier eeuwen terug thuis

25.09.2021 | De Vlaamse Gemeenschap heeft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens aangekocht voor een bedrag van 307.400 euro. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en het Museum Plantin-Moretus krijgt het in langdurige bruikleen.

Plantijns verzoeningsgebaar aan het Spaans bewind

De uitgave van de Spaanse versie van de atlas van Abraham Ortelius

Het museum kon zopas, dankzij middelen uit het legaat Verplancke, een exemplaar aankopen van het zeldzame 'Theatro de la tierra universal' van Abraham Ortelius, gedrukt door Christoffel Plantijn in 1588.

Verhalen uit het Plantijnse archief

Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.

De Thiende van Simon Stevin

Het museum viert wiskundig genie Simon Stevin met webexpo

Op Google Arts & Culture

18.05.2020 | In 2020 is het 400 jaar geleden dat wiskundige en uitvinder Simon Stevin (1548 – 1620) overleed. Op 18 mei, International Museum Day, herdenkt het Museum Plantin-Moretus het wiskundige genie met een online tentoonstelling op Google Arts & Culture. De 'Officina Plantiniana' was immers drukker en uitgever van bijna 90% van het werk van Stevin.

Schetsboek jonge Rubens uit collectie Museum Plantin-Moretus erkend als topstuk

30.04.2020 | De Vlaamse Overheid heeft net geen 200 tekeningen uit de collectie van het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus op de Topstukkenlijst geplaatst. Het absolute topstuk is een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakte toen hij 12-13 jaar was.

Aanwinst | Guicciaridini's Descrittione di tutti i Paesi Bassi

01.03.2020 | Ludovico Guicciardini’s beschrijving van de Nederlanden is een onmisbare bron voor de geschiedenis van de Nederlanden in de 16de eeuw. In het werk beschrijft de auteur niet alleen de geschiedenis van deze gebieden, maar ook de bestuursvormen, de organisatie van de handel en nijverheid en kunst en cultuur.

Max Rooses: reconstructie van een verspreid archief

30.03.2020 | Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.

Aanwinst | een unieke olieverfschets van de barokschilder Theodoor Boeyermans

22.11.2019 | Ontdek in Museum Plantin-Moretus een interessante nieuwe aanwinst: een olieverfschets van de hand van de Antwerpse 17de eeuwse barokschilder Theodoor Boeyermans. Het werk toont de verheerlijking van het huis Plantin-Moretus.

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2019-2020)

04.10.2019 | Vorig jaar lanceerden de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus, met steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, een reisbeurs om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Antwerpen te stimuleren. Vandaag wordt deze jaarlijkse beurs voor de tweede keer toegekend. Twee buitenlandse onderzoekers krijgen financiële steun om enkele weken onderzoek te komen doen in de Antwerpse bibliotheekcollecties.

Denken door maken

23.07.2019 | Vanaf 2020 kunnen de cliënten van de HerstelAcademie SaRA bij ons terecht om hun onderbewuste inzichten te drukken in een boekje, dat ze zelf hebben gemaakt.

Adriaan Marin wint de Prijs Frans Dille 2018-2019

26.01.2019 | Op 26 januari werden in het Museum Plantin-Moretus de driejaarlijkse prijzen Frans Dille uitgereikt. De jury koos uit 21 deelnemers met 37 werken Adriaan Marin als winnaar met drie werken. Leen Nuyts onderscheidde zich met de tweede prijs. Henri Ardui werd bekroond met een zeer eervolle vermelding terwijl Edoardo Cucciarelli een eervolle vermelding te beurt viel.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

20.09.2018 | Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap.

werken in het museum voor heropening

De opstelling van het nieuwe museum is bekend

28.06.2016 | Nog meer dan voorheen zal het huis, de uitgeverij en de familie tot leven komen.

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2018-2019)

01.10.2018 | Eerder dit jaar werd de “Thierry en Frédéric Nottebohm-beurs” gelanceerd door Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek. Vandaag werden de eerste reisbeurzen voor twee internationale onderzoekers goedgekeurd.

Het Museum Plantin-Moretus ontvangt de 'Ultima roerend erfgoed'

27.02.2018 | Op 27 februari nam Museum Plantin-Moretus de Ultima-prijs roerend erfgoed in ontvangst. De jury loofde de hele vernieuwingsbeweging van 2016.

Henry Van de Velde Award voor Kastaar en Museum Plantin-Moretus

27.05.2017 | Kastaar, het Antwerps analoog drukkerscollectief van de grafische ontwerpers An Eisendrath en Stoffel Van den Bergh, en het Museum Plantin-Moretus ontvangen de Henry Van de Velde Communication Award.

Redopapers maakt nieuwe reeks producten voor Museum Plantin-Moretus

14.12.2017 | Na de succesvolle samenwerking met Kastaar nodigt het museum nu Redopapers uit voor een nieuwe reeks museumwinkelitems, agenda's, notablokjes, schetsboeken, plak-tattoo's, ...

insideout - DeMorgen bijlage

15.11.2017 | Op 15 november 2017 verscheen bij DeMorgen een bijzondere bijlage. Een katern volledig gewijd aan Museum Plantin-Moretus.

Museum Plantin-Moretus valt twee keer in de prijzen

08.06.2017 | Museum Plantin-Moretus wordt internationaal gelauwerd met twee maal zilver.

nieuwe aanwinst: Vriendenboek

04.04.2017 | Christoffel Plantijn, Abraham Ortelius, Justus Lipsius ... Joannes Gevartius had een select groepje vrienden en bijgevolg een indrukwekkend vriendenboekje.

de Biblia Regia of koninklijke Bijbel in vijf talen

Nominatie voor prestigieuze Museums + Heritage Award

30.03.2017 | Het nieuwe Museum Plantin-Moretus is samen met vijf andere musea genomineerd voor een internationale erkenning.

Make-over premetrostation Plantin

30.06.2015 | In 2015 kreeg één perron van het metrostation Plantin een make-over. Het ontwerpbureau Enthoven haalde hiervoor inspiratie uit het prentenkabinet van het museum.

Het lied van Plantin

Bekijk en beluister het Plantinlied

02.08.2014 | Het Museum Plantin-Moretus heeft een eigen lied voor meesterdrukker Christoffel Plantin. Les Øffs schreven het lied en voerden het op tijdens Museumnacht 2014.

Mysterieus familiestuk

Nakomelingen van de familie Moretus schonken onlangs een merkwaardig familiestuk aan het Museum Plantin-Moretus. Oneerbiedig gesteld gaat het om een beschilderde cricket bat. De functie van het voorwerp is een compleet mysterie.

Typopassie?

Is typografie je passie en wil je er meer over weten in al zijn facetten? Dan is de tweejarige opleiding Typografie en vormgeving iets voor jou.

Onbekend maakt onbemind

Het archief van verwanten van de familie Moretus, in het bijzonder de familie Schilders

03.08.2015 | De naam Moretus is voor velen geen onbekende. Maar wat zegt de naam Schilders? Wie was die familie Schilders, en hoe kwamen haar familiearchief en dat van haar verwanten in het Museum Plantin-Moretus terecht?

Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche

Ambassadeurs maken nieuw werk geïnspireerd op collectie houtblokken

Acht Antwerpse kunstenaars gaan deze zomer aan de slag met de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus.

Indrukwekkende leeszaal en functioneel depot

Over de architectuur

Restauratie en nieuwbouw van een leeszaal en depots.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief