Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude talen, nieuwe talen

Plantijn publiceert tal van taalwerken en leerboeken. Ook het eerste verklarende woordenboek Nederlands werd in dit huis gedrukt.

Wie het in de 16de eeuw wil maken, kan niet zonder talen-kennis: om handel te drijven, om het geloof uit te dragen en om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Plantijn publiceert dan ook tal van taalwerken en leerboeken. Als een van de weinigen beschikt hij over het gepaste materiaal om ook talen met vreemde lettertekens te drukken.

Het eerste verklarend woordenboek Nederlands

Omdat Plantijn een goed woordenboek mist, begint hij er zelf aan. In 1573 publiceert hij Schat der neder-duytscher spraken25 jaar later publiceert Jan Moretus ook het eerste verklarende woordenboek van de Nederlandse taal, goed voor 40.000 trefwoorden, de Etymologicum Teutonicae linguae van Cornelis Kiliaan, de vaste proeflezer in Plantijns uitgeverij. Plantijns schoonzoon Raphelengius schrijft het eerste Arabische woordenboek in Europa.

Boeken in dit thema

Latijnse klassiekers - Justus Lipsius

Plantijn overhaalt tophumanist Justus Lipsius om zijn uitgaven van Latijnse klassiekers als Tacitus en Seneca bij hem uit te geven.

Het eerste Nederlandse woordenboek - Cornelis Kiliaan

Het eerste verklarend woordenboek Nederlands verscheen in Plantijns drukkerij.

Andere thema's

Wetenschap in volle vaart

De havenstad Antwerpen en Plantijns uitgeverij zijn een kruispunt voor kennisuitwisseling.

Over mens, macht en maatschappij

Om hun imago te versterken verspreiden heersers afbeeldingen van blijde intredes, triomftochten of lijkstoeten.

Religieuze werken

In de Plantijnse drukkerij dienen de persen het katholieke geloof met talloze uitgaven van de Bijbel en boeken voor de eredienst.

Gerelateerd

bezoekers bij het kunstkabinet

Ontmoet Plantijn en zijn familie

Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.

kopergravure van Europa door Abraham Ortelius

Ontdek de werken van Plantijns uitgeverij

In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief