Overslaan en naar de inhoud gaan
Iris Kockelbergh aan het woord

Projecten en congressen

Boekwetenschap, prentkunst, historische huizen, publiekswerking ... Allemaal gebieden waarin het Museum Plantin-Moretus uitblinkt. Onze medewerkers schrijven artikels, organiseren tentoonstellingen, werken catalogi uit en gaan naar wetenschappelijke congressen. Bovendien werkt het museum vaak mee aan universitair onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek & datering manuscripten

Voor het kunstwetenschappelijk onderzoek op zijn rijke collectie middeleeuwse manuscripten, werkt het Museum Plantin-Moretus samen met de KU Leuven. Dankzij Lieve Watteeuw en Catherine Reynolds van het onderzoekscentrum Illuminare weten we nu met meer zekerheid wanneer de manuscripten vervaardigd zijn, én door wie.

Onderzoeksproject RICH

Reflecting Imaging for Cultural Heritage

Het Museum Plantin-Moretus is partner in het Leuvense onderzoeksproject RICH, voluit Reflecting Imaging for Cultural Heritage. Prof. dr. Lieve Watteeuw, van het onderzoekscentrum Illuminare, en expert digitale beeldvorming Bruno Vandermeulen werken samen om de boekbanden, prenten en miniaturen van het museum optimaal te digitaliseren.

Abraham Ortelius - Rockoxhuis

In de ban van de klassieke oudheid

24.04.2015 - 16.08.2015 | Deze expo liep in het Rockoxhuis (nu Snijders&Rockoxhuis). Ze toonde voornamelijk stukken uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Ortelius gaf in 1570 de eerste wereldatlas uit. Vanaf 1579 drukte Plantin deze atlas met Ortelius als uitgever.

boek 'Manuscripten uit het Museum Plantin-Moretus'

Publicaties

In tentoonstellingen ontdekt u telkens een ander deel van de collectie. En daarvan maken tentoonstellingscatalogi dan weer voor u de ideale selectie. Ze belichten voor u het mooiste en meest interessante wat tentoonstellingen te bieden hebben, in beeld en woord. Schaf de catalogi aan, en verzamel zo het mooiste uit de collectie.

SHARP Conference “Religions of the Book”

Het jaarlijkse congres van de Society for the History of Authorship, Reading and Publishing – kortweg SHARP – vond in september 2014 plaats in Antwerpen. Als partner was het Museum Plantin-Moretus sterk betrokken bij de organisatie van dit grootschalige congres over boekgeschiedenis.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief