Overslaan en naar de inhoud gaan

The Print Project

Dit zijn de 20 prints

De collectie van het Museum Plantin-Moretus blijft inspireren. Het Museum Plantin-Moretus en Supercollect zetten 20 creatieven aan het werk. Zij creëerden een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken. Dit is het resultaat!

Het Museum Plantin-Moretus engageerde opnieuw creatief talent om met de collectie houtblokken te werken. Twintig vormgevers namen deel aan The Print Project. Uit 105 sterke kandidaten koos een jury 20 kunstenaars die een print creëerden geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtsneden van het museum. 

Deze 20 vormgevers maakten nieuw werk geïnspireerd op de eeuwenoude collectie van het museum: Ann Maelfeyt, Broos Stoffels, Daan Gielis, Dennis Deckx, Dzia, Edouard Schneider, Esther Vandenbroele, Floris Van Opstal , Geertrui Storms, Gilles De Brock, Isabelle Le Tutour, Jorre Logghe, Joud Toamah, Lisa Reckeweg, Loulou Joao, Lysandre Begijn, Mellon, Nina Vandeweghe, Ruben Vandennieuwenborg, Tom Tosseyn.

"Ik heb me laten inspireren door onze gemeenschappelijke naam ‘Stoffel'", zegt art director Broos Stoffels, "Sint-Christoffel is de beschermheilige van de reizigers. Ik gebruikte reizen als centraal thema, en heb uit de gigantische collectie houtblokken verschillende zeetaferelen gebruikt om een collage te maken van een schip op zee."

Ontwerper Geertrui Storms getuigt: "Ik heb mij laten inspireren door klassieke lettervormen en illustraties van bloemen. Ik wilde een spanningsveld creëren tussen ornamentele en modernere lettervormen."

"Ik heb bewust mijn beeld heel druk gemaakt als ode aan de periode van de houtblokken en de 'horror vacui', de angst voor de leegte en de onzekerheid van de mens." - doet designer Dennis Deckx uit de doeken. Illustrator

Mellon oftewel Gwen Vanderstraete licht haar werk toe: "Ik voelde me geïnspireerd door de houtblokken met mensen op. Hun anatomie en houding is niet altijd correct. ik wilde de focus leggen op dat aspect en heb daarom alle personages ontdaan van hun kleding en attributen. Zo komt het dat mijn werk een compositie is geworden van naakte personen."

 

Online verkoop van de prints

De 20 prints waren eind 2020 tijdelijk te koop op supercollect.be/theprintproject

De prints zijn speciaal voor dit project ontworpen, in hoge kwaliteit en met bijzondere papierkeuze en druktechniek geproduceerd. Dat maakt ze een echt hebbeding voor fans en verzamelaars.

 

Museum Plantin-Moretus x Supercollect

Het Museum Plantin-Moretus en Supercollect werken samen in The Print Project

Supercollect is een collab van analoge printfaktorij Superdruk (Stoffel Van den Bergh) en collectible afficionado Wham (Bart Warnier), en zet al langer in op samenwerkingen met artiesten, door deze in het atelier uit te nodigen en in samenspraak prints in limited edition te produceren.

Supercollect zal in zijn atelier in Antwerpen de prints van The Print Project in hoogwaardige kwaliteit en met respect voor het ambacht van het drukken produceren.  

Iris Kockelbergh, directeur van het museum, licht toe: "Deze samenwerking illustreert de inclusieve aanpak van het museum. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor meerstemmigheid, duurzaamheid en creativiteit. Dat was niet anders in de tijd van Plantijn. In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Het was een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder."

Oude collecties, nieuwe creaties

Ook interessant

Impressed by Plantin

collectie houtsneden online

Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Je ontdekt ze hier in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden, inspireren en creëren. Be impressed!

Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche

Ambassadeurs maken nieuw werk geïnspireerd op collectie houtblokken

Acht Antwerpse kunstenaars gaan deze zomer aan de slag met de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus.

Museum Plantin-Moretus weer open

Bewust, betrokken, geëngageerd

In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Toen al was het een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor participatie, duurzaamheid en creativiteit.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief