Overslaan en naar de inhoud gaan

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hieronder vindt u een overzicht van de online expo's.

de oude drukkerij in het Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus, UNESCO Werelderfgoed

Op Google Arts & Culture

Wist je dat het Museum Plantin-Moretus het eerste museum was dat een plaatsje kreeg op de UNESCO werelderfgoedlijst? Bezoek het museum online op Google Arts & Culture.

Huis vol creatief talent

Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad

Op haar hoogdagen krioelde het in de drukkerij van productief creatief talent. Onze bijzondere collecties blijven ook vandaag inspireren. Het Museum Plantin-Moretus engageerde in 2020 verschillende kunstenaars om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie en de actualiteit. Ontdek hun creaties tijdens deze dubbelexpo.

Komt een Italiaan naar de Nederlanden

Ontdek 500 jaar stad en streek met koopman Guicciardini en zijn bekend werk 'Beschrijving van de Nederlanden' in deze verdiepende presentatie. Lodovico Guicciardini is een koopman uit Firenze die zich in Antwerpen vestigt. Hij beschrijft in zijn boek in detail het leven in de welvarende Nederlanden van die tijd. In 1581 geeft Christoffel Plantijn Guicciardini’s boek 'Descrittione di tutti i Paesi Bassi' of 'Beschrijving van de Nederlanden' uit.

Een eeuw van verwondering | de virtuele tentoonstelling

Ontdek de expo digitaal

De 16de-eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst. Ontdek het virtueel.

Een eeuw van verwondering | een video reeks

Met de curator door de expo

Curator Geerdt Magiels leidt je rond in de expo 'Een eeuw van verwondering. Vijfhonderd jaar nieuwsgierigheid en innovatie', langs de ontdekkingen uit de Nova Reperta én hedendaagse ontwikkelingen.

Sportieve pret in het Prentenkabinet

Online tentoonstelling

Ga mee op ontdekking naar de oorsprong van vele sporten en spellen in de rijke collectie van het Prentenkabinet.

Op-en-top getekend | met de curator door de expo

10 video's over unieke tekeningen uit de 17de eeuw

Curator Virginie D'haene leidt je rond door de tentoonstelling 'Op-en-top getekend', langs de spectaculairste 17de-eeuwse tekeningen uit onze collectie.

De Thiende van Simon Stevin

Het museum viert wiskundig genie Simon Stevin met webexpo

Op Google Arts & Culture

18.05.2020 | In 2020 is het 400 jaar geleden dat wiskundige en uitvinder Simon Stevin (1548 – 1620) overleed. Op 18 mei, International Museum Day, herdenkt het Museum Plantin-Moretus het wiskundige genie met een online tentoonstelling op Google Arts & Culture. De 'Officina Plantiniana' was immers drukker en uitgever van bijna 90% van het werk van Stevin.

Het verhaal van de uitvinder van de atlas

Op Google Arts & Culture

Voor de 450ste verjaardag van aardrijkskundige Abraham Ortelius ontwikkelde het Museum Plantin-Moretus samen met het Snijders&Rockoxhuis een presentatie op Google Arts & Culture over de uitvinder van de atlas.

Beeldige tuin

Online tentoonstelling

Het Museum Plantin-Moretus telt een schat aan prenten en tekeningen die de evolutie van de tuin beeldig illustreren.

Bruegelprenten

Online tentoonstelling

Pieter Bruegel is een belangrijk en vernieuwend kunstenaar uit de 16de eeuw. Hij was naast wereldvermaard schilder ook actief als ontwerper van prenten. Het Museum Plantin-Moretus bewaart van haast al zijn composities een afdruk.

Museum Plantin-Moretus op Google Arts & Culture

Ontdek onze collectie en verhalen online

Goed nieuws voor kunstliefhebbers. Het Museum Plantin-Moretus is nu ook te vinden op Google Arts & Culture. Ontdek het museum van thuis uit.

Het Museum Plantin-Moretus bij je thuis

Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief