Overslaan en naar de inhoud gaan
Vechtende boeren voor een herberg, Hans Bol, 1550-1593, PK.OP.00068

Amokmakers maken het te bont

Vensters ingegooid

Vorige week tijdens de nacht van zondag 24 juli 1608 gingen vandalen zich te buiten aan geweld tegen de wacht. Ook toevallige omstaanders deelden in de klappen. Ze vernielden deuren en huizen en gooiden op verschillende plaatsen vensters in.

De namen van de overtreders zijn gekend: Cornelis vanden Bempde de jonge, Hendrick Grison, en Hendrick …, samen met Jeronymus Helius en Querijn Geertruyt. De twee laatsten zitten al gevangen. De drie anderen worden opnieuw opgeroepen om zich woensdagmiddag te komen verantwoorden.

Antwerpen, 24 juli 1608

 

Het gebod

 

14 juli 1608, Jan I Moretus, Antwerpen Nr. A 2010 II/339, L 380 (3 kopies)

14 juli 1608, Jan I Moretus, Antwerpen
Nr. A 2010 II/339, L 380 (3 kopies)
Lees de transcriptie hier > 

Samenvatting

Dagvaarding vanwege het stadsbestuur voor Cornelis vanden Bempde de jonge, Hendrik Grison en Hendrik … (niet ingevuld) samen met Jeronimus Helius en Qutrijn (Quentin / Kwinten ?) Geertruyt - de laatste op dat ogenblik in de gevangenis - om zich te komen verantwoorden voor het geweld tegen de stadswacht, tegen respectabele burgers en voor baldadigheden en beschadigingen aan deuren, vensters en glas. Dit is de tweede keer dat zij ter verantwoording worden geroepen. Zij moeten zich aanbieden op het middaguur in de woensdagse raad of anders zal men volgens recht en wet tegen hen voort procederen. Getekend: D[ionisius] Vander Neesen, toenmalig stadssecretaris. 24 juli 1608.

 

Wist je dat

De Woensdagse Raad

Afhankelijk van het soort vergrijp worden burgerlijke geschillen op bepaalde dagen behandeld, in dit geval op woensdag. Criminele feiten komen in het openbaar voor de Vierschaar. Deze rechtbank is genoemd naar de vier ‘scarren’ (banken) voor de beschuldigde, de rechter, het openbaar ministerie en de burgerlijke partij. De zitting vindt plaats in openlucht. Zo kan God erop toezien dat alles correct verloopt.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief