Overslaan en naar de inhoud gaan

Archief aanverwante families

Het Museum Plantin-Moretus bewaart familie-en bedrijfsarchieven van verwanten van de familie Moretus uit de 17de en 18de eeuw. Hieronder bevinden zich archieven van de familie Schilders, Bosschaert-De Groot, De Labistraete, De Vlieghere-du Mont-Van Wijck, De Neuf en stukken behorend tot de families Goos, Lunden, Geelhand, Wellens, Wolschaten en Verdussen.

Koopmansarchief Henri François Schilders

Een ervan is het zeer omvangrijke koopmansarchief van Henri François Schilders (1638-1680), actief in de internationale groothandel, financiële handel en zeeverzekering. Naast de immense commerciële briefwisseling, die reikt tot in de verste uithoeken van Europa, Rusland en zelfs Zuid-Amerika, werden talrijke documenten van boekhoudkundige en contractuele aard gevonden evenals documenten die ons op zeer gedetailleerde wijze laten kennismaken met het reilen en zeilen van een Antwerps koopmansbedrijf. Aanvullend biedt het familiearchief van Schilders een boeiend inzicht in het kleurrijke intieme en dagelijkse leven van een rijke Antwerpse stedeling en zijn gezin.

De databank consulteren

Dorrit Van Camp stelde voor het archief van Henri François Schilders een inventaris op: Familie- en bedrijfsarchief van Henri François Schilders en Sibilla Bosschaert (1657-1693), Inventaris, Plantin-Moretus Archief, Familiearchief Schilders, 2009.

Die kunt u raadplegen in de leeszaal of via PDF: Inventaris_Schilders.pdf

Van het archief van de overige familie bestaat nog geen inventaris.

 

Naar catalogus

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief