Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurvrienden

Leerlingen van het algemeen secundair onderwijs komen zelden in contact met leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Toch leren en leven ze in dezelfde stad, vaak zelfs in dezelfde buurt. ‘Cultuurvrienden’ brengt verschillende buurtscholen samen, ASO en BuSO. Het Museum Plantin-Moretus is de drijvende kracht.

De scholen verschillen, het concept blijft hetzelfde. Elk schooljaar bouwen scholieren van het 4e of 5e jaar ASO een bijzondere band op met leeftijdsgenoten met een motorische en mentale beperking. De leerlingen van beide scholen komen zo’n 7 à 8 keer samen en groeien zo tot echte ‘Cultuurvrienden’.

 

Eerste editie in 2010

In de eerste editie in 2010 kozen leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) Katrinahof een ‘Cultuurvriend’ uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege (OLVC) in Antwerpen. Samen werkten ze een heel schooljaar hun vriendschap uit, steeds in duo. Voor de leerlingen van het OLVC was het aanpassen: communiceren met taal bleek niet evident. Daarom zochten en vonden ze creatieve manieren om elkaar meer te vertellen, zoals een zelfgemaakt collageboekje. 

 

Doe-opdrachten in het museum

Als warme gastheer verwelkomt het Museum Plantin-Moretus beide scholen in het museum zodat de ‘Cultuurvrienden’ elkaar kunnen ontmoeten. Alleen: een klassieke rondleiding waarbij een gids lange tijd praat, is niet geschikt voor de leerlingen van Katrinahof. En misschien ook niet voor de OLVC-leerlingen … Daarom gaf het museum aangepaste workshops en rondleidingen. Bijvoorbeeld: motieven zoeken in de museumzalen. Of een ets-initiatie, een proef om de letters van je voornaam te leggen, spelletjes met dieren …

 

Traject van twee jaar

Na het eerste jaar werd het project, ondersteund door Algemeen Onderwijsbeleid Antwerpen, geëvalueerd in 2011. Het was iets nieuws, er kroop veel tijd, inspanningen en gelukkig ook plezier in. Maar het was zonde om de mooie vriendschappen na een jaar te moeten afbouwen. Daarom beslisten de scholen het traject verder te zetten. Ze ontwikkelden een draaiboek, zodat na hen ook andere scholen vlot in dit traject konden stappen.

 

Nieuwe scholenduo’s

Na Katrinahof en OLVC volgde een nieuw scholenduo: het Groenendaalcollege in Merksem is sinds 2014 vriend van BuSO De Tjalk. Zij doopten hun project ‘Moretusvrienden’. Ook andere musea zoals het MAS in Antwerpen hebben het concept intussen overgenomen, mee ondersteund door projectsubsidies van Cultuurkuur (CANON).

 

Meer info

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief