Overslaan en naar de inhoud gaan

De boom van Jesse #impressedbyplantin

door Iefke Molenstra

Schrijf een brief naar een kunstenaar van een houtblok naar keuze. Zo luidde de opdracht bij de cursus Schrijven aan de Academie van Temse. Hier lees je het werk van Iefke Molenstra.

Werkproces en resultaat

De leerlingen van de cursus "Waar zijn de woorden", gegeven door Anna Provoost in de academie van Temse, kregen de opdracht om uit de houtsneden eentje te kiezen. Dat inspireerde hen tot het schrijven van een brief naar het verleden met haar tradities en nu.

"De wereld zoals de miniaturen waren in de Middeleeuwen, het ambachtelijke en de rol van religieuze rituelen, hebben me altijd zeer geboeid. Zij zetten met het grootste gemak geometrische figuren in een abstracte taal van tekens neer. Verbuigen dieren en plantenvormen al naar de eisen van hun plastische compositie. De eenvoud waarmee gespeeld wordt straalt zo een grote kracht uit in een vastheid van lijnen waardoor mijn rol als kunstenaar te gaan creëren vanuit mijn buikgevoel groeit. Met veel bewondering probeer ik de zovele symbolische motieven te ontraadselen wat zeker een sterke invloed heeft gehad op mijn oeuvre en bijgedragen tot meer zelfonderzoek in mijn binnenwereld.

Ik geloof erin dat deze oude tradities die zich toen afspeelden in de Middeleeuwen, legende en leer, tussen natuur en het bovennatuurlijke, werken in opdracht en nooit autonoom weer op gang gebracht kan worden."

Inspiratie

Gebaseerd op het houtblok 'de boom van Jesse'

Over de maker

Iefke Molenstra is beeldend kunstenaar en docent aan de Academie en Vaktekenschool van Temse.

website | Instagram

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief