Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wenceslasbijbel

De Wenceslasbijbel is een tweedelig handschrift met de tekst van de bijbel, geschreven in 1402 en 1403. Dit manuscript de luxe met adembenemende decoratie werd gemaakt in opdracht van Konrad van Vechta, muntmeester van koning Wenceslas IV van Bohemen. Deze twee bijbelvolumes werden in of na 1805 verworven. Het zijn de topvoorbeelden van verluchte handschriften in de verzameling die Plantin en de Moretussen aanlegden.

Verlucht met 210 mooie miniaturen

Het handschrift is rijk verlucht met 210 mooie miniaturen van ca. 9 x 11 cm en randdecoraties. De miniaturen tonen naast bijbelse taferelen allerlei voorstellingen van het dagelijkse leven tijdens de middeleeuwen. Het handschrift is een uitgesproken voorbeeld van de hoge kwaliteit van de miniatuurkunst aan het Boheemse hof tijdens het laatste decennium van de 14de eeuw.

Koning Wenceslas IV was een gepassioneerd bibliofiel. Het handschrift werd in 1403 gemaakt. Het kwam tot stand in een Praags atelier, in een periode dat de Praagse school van miniaturisten op haar hoogtepunt stond. De brede lege marges maken duidelijk dat het hier om een luxueus uitgevoerd exemplaar gaat waarin niet alle ruimte hoefde te worden benut. Dit handschrift werd nooit helemaal voltooid. In het tweede deel werden de miniaturen niet meer volledig uitgewerkt. Naar het einde toe ontbreken meer en meer elementen. Daardoor valt de techniek van de verschillende kunstenaars beter te bestuderen.

Deze twee bijbelvolumes werden in of na 1805 verworven. Het zijn de topvoorbeelden van verluchte handschriften in de verzameling die Plantin en de Moretussen aanlegden.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief