Overslaan en naar de inhoud gaan

Dompel je onder in de wereld van de tekenkunst

Van crabbelinge tot carton

Deze expo toonde de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Ze geeft een verbluffend overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze contreien tekende. Op deze pagina vind je meer informatie over de werken en kun je je verdiepen in de wereld van de tekenkunst.

100 mooiste tekeningen

De eigen collectie vormt de basis van deze tentoonstelling, maar wordt aangevuld met complementaire topstukken uit andere Vlaamse openbare en privécollecties. Het is een unieke gelegenheid om enkele kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10m lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. De tentoonstelling zal begeleid worden door een publicatie die het overzicht van Vlaanderens mooiste tekeningen in een aantrekkelijke vormgeving visualiseert en contextualiseert. 

 

Introductie door curator Virginie D'haene

  • Curator Virginie D’haene neemt je mee door de tentoonstelling Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens.

Teken zoals een oude meester

Leer tekenen zoals Peter Paul Rubens! Tekendocent Elisabeth toont je eeuwenoude tekentechnieken aan de hand van het werk 'De Ridder en de Dood', getekend door de 13-jarige Rubens.

Ontdek de verschillende tekentechnieken

Benieuwd naar de verschillende tekentechnieken? Deze video geeft je een mooi overzicht. Welke techniek is jouw favoriet?

Favorieten van de experts

Verschillende experten kiezen hun favoriete tekening uit de expo 'Van crabbelinge tot carton' en leggen uit waarom dit werk er voor hen uitspringt.

Cocktail met curator Virginie D'haene

In deze opname gaat curator Virginie D’haene en projectcoördinator Vanessa Paumen in gesprek over de tentoonstelling Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens. Ga zitten, neem een lekkere cocktail of mocktail en geniet. Dit gesprek is Engelstalig.

Honger naar meer?

Tekening van een man die met een leeuw vecht

Heb je zin om je te verdiepen in de prachtige tekeningen uit de expo 'Van crabbelinge tot carton, tekeningen van Bruegel tot Rubens'? Hier vind je achtergrondinformatie over Panorama van Walcheren, Hercules en de leeuw van Nemea, De ridder en de dood en vele andere tekeningen.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief