Overslaan en naar de inhoud gaan

Een eeuw van verwondering | de podcast

De curator in gesprek

De tentoonstelling 'Een eeuw van verwondering, 500 jaar nieuwsgierigheid en innovatie' confronteert de nieuwigheden van toen met de innovaties van nu. In deze reeks van vier podcasts laten historici, wetenschappers en filosofen hun licht schijnen over vijf eeuwen nieuwsgierigheid.

Aflevering 1: De Nova Reperta, de tekenaar, de denkers en de beelden

In de eerste aflevering praat Geerdt Magiels, curator van deze tentoonstelling, met twee historici over het ontstaan van deze wonderlijke reeks prenten en de ideeën die achter de beelden schuil gaan en die zoveel vertellen over toen en over nu.

Museum Plantin-Moretus · Een eeuw van verwondering - De Nova Reperta, de tekenaar, de denkers en de beelden

De gasten: 

Manfred Sellink is kunsthistoricus en gespeciliseerd in de 16de eeuw en 17de eeuws Vlaamse schilderkunst. Hij werkte onder andere ook op Stradanus, Galle en zijn collega's/tijdgenoten. Hij is de geknipte persoon om het belang van de Nova Repetrareeks te belichten.

Sven Dupré werkte als historicus van Kunst en Wetenschap met bijzondere specialisatie in beeldvorming door de eeuwen heen. Sven Dupré werkte ook mee aan de catalogus over de Nova Reperta van de Newberry Library te Chicago.

 

Aflevering 2: Het nieuwe in de zestiende eeuw en nu

In deze tweede aflevering praat Geerdt Magiels met historica Lorraine Daston over 'Het nieuwe in de zestiende eeuw en nu'.

Museum Plantin-Moretus · Een eeuw van verwondering - Afl 2 - Het nieuwe in de zestiende eeuw en nu

De gast:

Lorraine Daston is eminence grise in de wetenschapsgeschiedenis en gebruikte Nova Reperta als iconisch voorbeeld voor de kennisontwikkeling in de zestiende eeuw in haar inleiding voor het standaardwerk The Cambridge History of Science.

 

Aflevering 3: De geschiedenis van het nieuwe, van mythe tot werkelijkheid

In de derde aflevering heeft Geerdt Magiels het met twee specialisten over de geschiedenis van de wetenschappen en hun maatschappelijke betekenis.

Museum Plantin-Moretus · Een eeuw van verwondering | Afl 3 - De geschiedenis van het nieuwe, van mythe tot werkelijkheid

De gasten:

Geert Vanpaemel is top van de wetenschapsgeschiedenis in België en daarbuiten en zeker ook voor verweving van wetenschap, economie en maatschappij.

Sven Dupré werkte als historicus van Kunst en Wetenschap (Utrecht en Berlijn, waar ook Daston werkte) met bijzondere specialisatie in beeldvorming door de eeuwen heen. Sven Dupré werkte ook mee aan de catalogus over de Nova Reperta van de Newberry Library te Chicago.

 

Aflevering 4: Vernieuwing en vooruitgang, tussen scepsis en enthousiasme

In de vierde aflevering wisselt Geerdt Magiels van gedachten met filosoof Maarten Boudry en microbiologe Hetty Helsmoortel over 'Vernieuwing en vooruitgang, tussen scepsis en enthousiasme'.

Museum Plantin-Moretus · Een eeuw van verwondering | Afl 4 - Vernieuwing en vooruitgang, tussen scepsis en enthousiasme

De gasten: 

Maarten Boudry laat als kritisch (wetenschaps)filosoof zijn licht schijnen op de begrippen innovatie en vooruitgang en hoe wetenschap en samenleving interageren en bekijkt de parallellen tussen de 16de en de 21ste eeuw.

Hetty Helsmoortel is moleculair biologe en sciencewatcher. Geeft uitleg bij welke innovaties van nu in een nieuwe NR zouden passen en waarom.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief