Overslaan en naar de inhoud gaan
Hercules, terracotta beeld, Lucas Faydherbe foto: LUCID

Hercules, Lucas Faydherbe

bruikleen uit het Rubenshuis

Terracotta beeld

Martine Maris, curator van het Rubenshuis: “De Romeinse halfgod Hercules is voor Rubens een heel belangrijke figuur. Je vindt hem op vele manieren terug in zijn huis, zijn persoonlijke verzameling en zijn kunstwerken. Hercules belichaamt het neo-stoïcisme. Rubens is een aanhanger van die filosofische stroming, net als zijn vriend Balthasar I Moretus, die aan het hoofd staat van de Plantijnse drukkerij.”

“Het beeld is van de hand van Lucas Faydherbe (1617-1697), een leerling en jonge vriend van Rubens. In feite is Faydherbe zijn poulain met wie hij een heel hechte band heeft. Dat dit beeldhouwwerk in terracotta is vervaardigd, vind ik bijzonder. Marmer kan heel indrukwekkend zijn. Maar in terracotta zie je de vingerafdruk van de beeldhouwer, soms zelfs letterlijk. Het is veel directer en daar hou ik wel van.”

 

Het beeld vind je in zaal 6, Huis de Houten Passer, te bereiken via de binnentuin.

Ook interessant

Rubenshuisbruiklenen

5 bijzondere stukken uit het Rubenshuis op bezoek

Tijdens een grondige renovatie blijven de deuren van het Rubenshuis gesloten. Gelukkig kan je heel wat werken uit de collectie elders bewonderen. Zo verhuizen vijf stukken naar Museum Plantin-Moretus. Je kan ze er vanaf nu bekijken als deel van de vaste opstelling. Curator van het Rubenshuis Martine Maris laat je alvast proeven van de vijf zeer diverse werken.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief