Overslaan en naar de inhoud gaan

Het schip van Odysseus door Calypso bevoorraad

Jacob Jordaens was een begenadigd tekenaar-schilder. Hier toont hij hoe zeven knechten onder het oog van de verliefde nimf Calypso proviand aan boord brengen van het schip van Odysseus.

Uit de collectie van het Prentenkabinet

Na het overlijden van Rubens (1640) en Van Dyck (1641) bleef Jordaens de meest aanzienlijke Antwerpse kunstenaar. Deze tekening is een mooi voorbeeld van Jordaens als tekenaar-schilder.

 

Odyssea

Na de val van Troje belandde Odysseus onder meer op het verre eiland Ogygia. Daar woonde Calypso, de dochter van Atlas. Odysseus werd er liefdevol ontvangen. In de hoop dat Odysseus haar man zou worden, hield zij hem gevangen. Na zeven jaar en op bevel van Zeus die Hermes als bode zond, moest zij Odysseus laten gaan.

Deze tekening van Jordaens toont ons hoe zeven knechten onder het waakzaam oog van de nimf Calypso proviand aan boord brengen van het schip van Odysseus. Zij rollen een vat via een loopplank naar de boot of dragen voedsel in schotels of manden op hun hoofden ernaartoe.

Dit blad kwam in drie etappes tot stand. Eerst een vluchtige opzet met zwart krijt, vervolgens legde Jordaens met een aantal losse puntpenseelstreken de omtrekken vast en tenslotte modelleerde hij alles met een bruine lavis en veelkleurige dekverf.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief