Overslaan en naar de inhoud gaan
vrijwilliger Hubert foto: Cédric Raskin

Hubert: "Heel mijn leven drukker"

Vrijwilliger in de kijker

Toen hij 10 jaar was, bezocht Hubert (nu 67) het Museum Plantin-Moretus voor het eerst. Vol verwondering stond hij te kijken naar al die oude drukpersen. Wat moet het heerlijk zijn daarmee te werken, dacht hij. Toen hij met pensioen ging, kwam zijn droom uit. Hubert geeft elke week drukdemonstraties als vrijwilliger in het museum.

vrijwilliger Hubert foto: Cédric Raskin

Hubert: “Ik ben in een drukkerij geboren en werkte heel mijn leven tussen de persen. Bij mijn ouders leerde ik de stiel. Ik begon als drukker-letterzetter en eindigde als productiechef in een grote drukkerij. Ik evolueerde met de sector mee, schoolde me bij in offset en later in digitale druk. Maar dat digitale sprak me minder aan. Ik ben blij dat ik in het museum opnieuw het échte drukkersambacht kan uitoefenen. Ik geef er demo’s in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Sinds kort zelfs ook over het lettergieten.”

“Soms stormt een groep jongeren met veel lawaai de drukkerij binnen. Wanneer ik dan begin aan mijn verhaal, worden ze muisstil. Dan staan ze vol bewondering toe te kijken. Hoe ik blindelings de juiste letters uit de letterkasten pluk en er regel per regel een zetsel mee maak. En dan de inkt uitsmeer, een vel papier onder de drukplaat plaats en heel zorgvuldig de afdruk maak … Het hele proces heeft iets wonderlijks.”

 

Letterzetten foto: Cédric Raskin

 

“Het heet niet voor niets ‘boekdrukkunst’. Het is echt een hele kunst om mooi drukwerk af te leveren. Niet zoals nu op een scherm waar je op een knopje drukt en een vel wordt uitgeprint. Er kwam vroeger veel meer bij kijken. Het vereiste een grote zorg want er was een hoger risico op foutjes. Ik ben heel blij dat ik dit oude proces mag blijven tonen aan nieuwe generaties.”

Word ook vrijwilliger

Lees ook het verhaal van vrijwilligers Hanne en Olesya

vrijwilliger Hanne

Hanne: "Ik leerde drukken in het museum"

Vrijwilliger in de kijker

Hanne (29 jaar) werkt vandaag een jaar als vrijwilliger in het museum. Eerst hielp ze bij de registratie van het hedendaags archief van Hendrik Vervliet, daarna schakelde ze over naar drukdemo's.

vrijwilliger Olesya

Olesya: "Het mooiste museum van heel de stad"

Vrijwilliger in de kijker

Nog vóór je het museumbezoek begint, voel je het enthousiasme van onze vrijwilligers al. Naast drukkers zijn er namelijk nog een heleboel andere vrijwilligers aan de slag in het museum. Zoals Olesya (37 jaar) die je elke vrijdag met een grote glimlach verwelkomt als gastvrouw.

Word vrijwilliger in het museum

Zou je ook graag aan het werk gaan in het beroemde atelier van Plantijn? Teksten zetten met loden letters van eeuwen geleden. Aan de zwengel draaien van een authentieke drukpers. En verwonderde bezoekers inwijden in de magische wereld van de boekdrukkunst?

Word vrijwilliger in het museum! Wij geven je alle nodige opleidingen, en jij deelt onze eeuwenoude passie met de bezoekers.

Sluit je aan bij ons vrijwilligersteam en stap mee in de voetsporen van de grote drukker Plantijn.

 

Ja, ik word graag vrijwilliger

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief