Overslaan en naar de inhoud gaan
Huisaltaar foto: LUCID

Huisaltaar

bruikleen uit het Rubenshuis

eikenhout belijmd met ebbenhout, schildpad, agaat, verguld koperen ornamenten en een schilderij in olieverf op koper

Martine Maris, conservator van het Rubenshuis: “In het vernieuwde Rubenshuis willen we het huiselijke karakter nog meer benadrukken. We hebben fantastische kunstwerken van Rubens en zijn medewerkers. Maar wat het Rubenshuis uniek maakt, is dat dit gebouw het huis en het atelier van Rubens is geweest. We tonen ook voorwerpen die daarbij aansluiten, zoals dit recente gerestaureerde huisaltaar.”

“Centraal in dit prachtige barokke huisaltaar zie je een miniatuurtje naar een schilderij van Rubens. Het contrast tussen het ebbehout, het schildpad (het gevlamde rode schild van schildpad - red.), het goud en het koper is opmerkelijk. Dit is bijna kitsch, zo overdadig is het meubelstuk. Het past prima bij het Rubenshuis: enerzijds is er dat huiselijke, anderzijds is het een illustratie van het weelderige interieur van Rubens. Dat geldt ook voor het huis van Moretus, waar dit stuk even goed thuishoort. Een huisaltaar is typisch een stuk dat in de privévertrekken staat. In Museum Plantin-Moretus vind je het nu in de slaapvertrekken, waar het goed past bij de rest van de inrichting.”

 

Het huisaltaar staat in de slaapkamer, zaal 24, op de bovenverdieping.

Ook interessant

Rubenshuisbruiklenen

5 bijzondere stukken uit het Rubenshuis op bezoek

Tijdens een grondige renovatie blijven de deuren van het Rubenshuis gesloten. Gelukkig kan je heel wat werken uit de collectie elders bewonderen. Zo verhuizen vijf stukken naar Museum Plantin-Moretus. Je kan ze er vanaf nu bekijken als deel van de vaste opstelling. Curator van het Rubenshuis Martine Maris laat je alvast proeven van de vijf zeer diverse werken.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief