Overslaan en naar de inhoud gaan

Jozef Linnig portretteert Antwerpen

De tekeningen van Jozef Linnig zijn een belangrijk deel van het Prentenkabinet. Ze vormen het beste tijdsdocument over het uitzicht van Antwerpen in de 19e eeuw, vóór de doorbraak van de fotografie. Vanaf 1864 wijzigde dat uitzicht trouwens grondig. De Spaanse vestingen verdwenen en de kaaien werden rechtgetrokken.

Stadsgezichten

Een deel van de collectie van het Prentenkabinet wordt gevormd door de tekeningen van Jozef Linnig, die hij aan de stad schonk in 1876. Jan Jozef, meestal gewoon Jozef genoemd, is geboren op 15 mei 1815 en de oudste zoon in het gezin van Peter Linnig en Kaatje Leys. Hij wordt kunstschilder, net zoals zijn jongere broers Egide en Willem.

 

Jozef Linnig is vooral beroemd om zijn talrijke stadsgezichten van Antwerpen en omstreken. Hij tekende zijn leven lang alle mogelijke hoekjes van de stad: straten, pleintjes, poorten, monumenten en verborgen plaatsen. Hij vertrok vaak van potloodschetsen die hij vervolgens in aquarel en uiteindelijk in etsen uitwerkte.

 

Tijdsdocument

Deze schitterende collectie van Linnig is het beste tijdsdocument over het uitzicht van Antwerpen in de 19de eeuw vóór de doorbraak van de fotografie. Vanaf 1864 wijzigde dat uitzicht grondig door de systematische afbraak van de Spaanse vestingen voor de aanleg van de Leien en nadien de rechttrekking van de kaaien.

 

07.06.13 - 08.09.13

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief