Overslaan en naar de inhoud gaan
Philip Joseph Tassaert, Portret van Maria-Theresa Borrekens, MPM.V.IV.086, Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Maria-Theresia Borrekens

Maria Theresia Borrekens (1728-1797) was gehuwd met Franciscus Joannes Moretus, zoon van Joannes Jacobus en Theresia Mechtildis Schilders. Als telg van ridder Engelbert Borrekens was zij zelf ook afkomstig uit een rijke en adellijke familie.

Na het relatief vroege overlijden van haar echtgenoot groeide Maria Theresia uit tot een kranige bedrijfsleidster met een eigenzinnig karakter. Ondanks haar zelfgezworen eed om de Officina ‘met luyster aen myne kinderen achter te laeten’ slaagde zij er niet in de door externe omstandigheden ingeleide neergang van de drukkerij, te keren.

Het portret van de hand van Philippe Joseph Tassaert toont wat van die excentrieke persoonlijkheid: Maria Theresia is gekleed in een 17de-eeuws en dus volslagen ouderwets kostuum, met een exotisch sjaaltje rond haar schouders en borst gedrapeerd. Haar adellijk zelfbewustzijn is dermate groot, dat een uiterste modegevoeligheid die bij haar schoonouders nog op de voorgrond stond, niet langer hoeft.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief