Overslaan en naar de inhoud gaan
Cover van 'een wereld op papier'

Met Passer en Kompas

‘Met Passer en Kompas. Zuid-Nederlands kapitaal en kennis als de 16de-eeuwse bouwstenen voor de VOC’ luidde de titel van deze expo in 2002. Ze kaderde in 400 jaar Verenigde Oost-Indische Compagnie. De expo ging in op twee aspecten: de buiten-Europese handel van Antwerpen, en de wetenschappelijke kennis van de Zuidelijke Nederlanden in de 16de eeuw.

Internationale handel

De tentoonstelling belichtte de buiten-Europese handel van Antwerpen tijdens de 16de eeuw via het Iberische schiereiland. Antwerpen was de maritieme handelsmetropool en het distributiecentrum voor niet-Europese producten zoals suiker, specerijen, diamant en porselein.

 

Wetenschappelijke kennis

De expo focuste ook op de wetenschappelijke kennis van de Zuidelijke Nederlanden. Die stelde vanaf de late 16de eeuw Noord-Nederland in staat om rechtstreekse vaart en handel met Oost-Indië op te starten. De Zuidelijke Nederlanden ontwikkelden navigatie-instrumenten, en wetenschappelijke publicaties maakten de tochten mogelijk. Bovendien werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht met vooral Antwerps kapitaal.

 

Atlassen

Voor de navigatie waren de cartografische werken en atlassen van Mercator, Ortelius, Plancius en Hondius zeer belangrijk. Zij werden voor een ruim deel internationaal verspreid door Plantin. Met de kennis en het handelskapitaal dat na de val van Antwerpen in 1585 migreerde naar de Noordelijke Nederlanden, werden mee de fundamenten gelegd voor ‘Hollands Gouden Eeuw’.

 

20.04.02 - 21.07.02

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief