Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe publicatie met de brieven van Christoffel Plantijn

In de 16de eeuw was Antwerpen een belangrijk humanistisch centrum. De ideale omgeving voor boekbinder-drukker en eersteklas netwerker Christoffel Plantijn. Via brieven hield hij contact met figuren zoals de geleerde Justus Lipsius en de kaartenmaker Abraham Ortelius.

Plantijn, een man van veel woorden

Dit boek bundelt de brieven die het meest tot de verbeelding spreken en die de uitgever-zakenman in volle actie tonen: terwijl hij auteurs ronselt, een Bijbelvertaling opstart, problemen met personeel oplost en nog veel meer. Plantijns brieven bieden zo meer inzicht in de persoon Plantijn én in de zestiende-eeuwse tijdsgeest met thema's die ook vandaag nog brandend actueel zijn, zoals internationale handel, oorlog, censuur, reputatieschade, vader-dochterrelaties ...

Via een selectie brieven krijgen we een inkijk in het leven van Antwerps beroemdste ondernemer die - met vallen en opstaan - een van de meest succesvolle drukkerijen uitbouwde en mee de basis legde voor de verspreiding van de moderne wetenschappen. Ze geven een overzicht van zijn persoonlijk leven, de politieke situatie van zijn tijd, zijn werk als drukker, uitgever en boekhandelaar, zijn relaties met financiers en zijn niet aflatende zoektocht naar geld.  We lezen ook zijn woorden aan zijn vrienden, collega’s, of zijn brieven die zijn talent als netwerker tonen. Maar ook zijn strenge woorden als vader aan zijn dochter. Zijn woorden, zoals ze door hem zijn neergeschreven op papier en eeuwenlang bewaard om nu opnieuw gelezen te worden.

Het boek

Vijftig geannoteerde brieven, met heldere situering en fascinerende commentaren

Unieke inkijk in het reilen en zeilen van een van de belangrijkste drukker-uitgevers van zijn tijd

Naar aanleiding van de expo rond de 500ste verjaardag van Plantijn

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief