Overslaan en naar de inhoud gaan

Onbekend maakt onbemind

Het archief van verwanten van de familie Moretus, in het bijzonder de familie Schilders

De naam Moretus is voor velen geen onbekende. Maar wat zegt de naam Schilders? Wie was die familie Schilders, en hoe kwamen haar familiearchief en dat van haar verwanten in het Museum Plantin-Moretus terecht?

03.08.2015

De naam Moretus is voor velen geen onbekende. Het drukkersgeslacht Moretus is in Antwerpen en ver daarbuiten bekend van de prachtige oude drukken en liturgische werken die het in navolging van voorvader Christoffel Plantin (ca. 1520−1589) heeft voortgebracht. Dankzij de vooraanstaande positie en rol van de familie in de Antwerpse geschiedenis dragen verschillende straten en wijken in het Antwerpse nog steeds haar naam.

Maar wat zegt de naam Schilders? Deze familie geniet niet de bekendheid van een Balthasar Moretus of een Christoffel Plantin. Toch was de familie Schilders voor de Moretussen zelf geen onbekende in de 17de en 18de eeuw. In hoeverre waren zij inderdaad vrienden, bekenden of zakenpartners? Wie was de familie Schilders, en hoe kwamen haar familiearchief en dat van haar verwanten in het Museum Plantin-Moretus terecht?

Dorrit Van Camp, wetenschappelijk medewerker, publiceerde er een artikel over in De Gulden Passer: Onbekend maakt onbemind. Het archief van verwanten van de familie Moretus, in het bijzonder de familie Schilders.

Lees het artikel

 

Dorrit studeerde geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij behaalde er tevens de master Archivistiek, Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer. Daarna werkte ze in het Museum Plantin-Moretus aan de ordening en inventarisering van archief van verwanten van de familie Moretus. Momenteel is ze werkzaam in het FelixArchief, het Stadsarchief Antwerpen.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief