Overslaan en naar de inhoud gaan
manuscript foto: Ans Brys

Onze collecties online

Om de uitgebreide collectie van het Museum Plantin-Moretus toegankelijk te maken, zijn er online zoekmodules beschikbaar. Zo vindt en reserveert u boeken, documenten, tekeningen of prenten die u in de leeszaal wenst te consulteren.

NIEUW: De collectie houtsneden

Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie online. Deze collectie telt 14.000 staaltjes van vakmanschap, van meesterlijk uit hout gesneden illustraties. Rijk geïllustreerde letters, dieren, platen en meer. Een ware bron van inspiratie. Be impressed!

Naar de collectie houtsneden

 

De museumcollectie

De collecties van het Museum Plantin-Moretus zijn enorm gevarieerd. Ze hangen allemaal samen met de bedrijfsvoering en het familieleven van Christoffel Plantin en zijn opvolgers, de Moretussen.

Ontdek in de online-catalogus een groot deel van deze unieke collecties: de drukplaten, persen, gietvormen, letterkasten, stempels en matrijzen, het meubilair, prenten en tekeningen, schilderijen, ...

Naar collectie online

 

Oude drukken en handschriften online

De bibliotheek van ongeveer 25.000 oude drukken en 638 handschriften ontdekt u in het Antwerpse bibliotheeknetwerk Anet.

De documenten van het uniek bedrijfs- en familiearchief kunt u in de leeszaal of via pdf opzoeken via de Inventaris op het Plantijnsch Archief van Jan Denucé uit 1926.  De handschriften van het museum kan u terugvinden via de Catalogus der handschriften van Jan Denucé (1927). Deze inventaris is ook raadpleegbaar in PDF.

Naar bibliotheken online

 

Prentenkabinet online

Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16de tot 18de  eeuw. Daarnaast verzamelt het ook modern en hedendaags werk van Antwerpse kunstenaars. In de depots liggen Rubens, Breughel, Tuymans en Panamarenko zij aan zij. Het Prentenkabinet bezit meer dan 75.000 objecten. Ontdek ze allemaal via onze online-catalogus.

Naar prentenkabinet online

 

Archieven

De archieven van de Officina Plantiniana zijn door Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed. Deze Unesco erkenning legt internationaal vast dat dit bedrijfs- en familiearchief van essentieel belang is voor de cultuurgeschiedenis van het mensdom.

Meer over de archieven

Blog 'Verhalen uit het Plantijns archief'

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief