Overslaan en naar de inhoud gaan

Pocket herbarium #impressedbyplantin

door Jolien Van den Bossche

Bloemen en planten van nu worden in dit herbarium gekoppeld aan de 16de-eeuwse bloemen en planten uit de houtblokkencollectie.

Werkproces en resultaat

Tijdens mijn wandeling plukte ik enkele mooie bloemen en planten. Hierbij let ik erop dat ik de wortel niet mee uittrek, waardoor het plantje de kans krijgt om opnieuw te groeien. Bij het thuiskomen steek ik de plantjes zo snel mogelijk tussen vellen keukenrol of krantenpapier en steek ik die daarna tussen een dik boek. Zo moeten de plantjes 1 à 2 weken drogen. Erg dikke en sappige bloemen, zoals paardenbloemen, kunnen beginnen te schimmelen. Daarom controleer je best regelmatig het papier en vervang je het wanneer het vochtig blijft. Wanneer de planten volledig droog zijn, kunnen ze in het herbarium. Ik heb het mijne afgedrukt op A4-formaat, maar groter of kleiner is ook mogelijk. Bevestig de plantjes met een tape op textiel- of papierbasis (zoals behangersplakband) om schimmel te voorkomen. Daarna kan je de pagina's afwerken zoals je zelf wilt! Ik heb vaak ook de houtblokillustraties ingekleurd, om het boekje wat levendiger te maken. 

Het resultaat is een herbarium in pocketformaat dat ik heb afgedrukt op A4 en daarna heb dubbelgevouwen. Ik druk telkens op de linkerzijde de illustratie van de plant af met de Nederlandse en Latijnse naam en laat de rechterzijde open zodat ik het plantje ernaast kan plakken. Bij het plantje plak ik foto's van mijn wandeling of leuke dingetjes, zoals veertjes of schelpjes, die ik tijdens mijn wandeling heb opgeraapt. Af en toe schrijf ik er een leuke anekdote bij of de datum waarop ik het bloemetje geplukt heb, zodat het meteen ook een herinneringenboekje wordt. De verschillende pagina's bind ik aan elkaar vast met naald en draad, waardoor je het herbarium altijd kan blijven aanvullen.

Inspiratie

Gebaseerd op deze houtblokken.

Een selectie ...

Over de maker Jolien Van den Bossche

Als projectmedewerker in het Museum Plantin-Moretus werk ik dagelijks met de collectie houtblokken waar ik telkens met grote ogen naar blijf kijken. Tijdens de lockdown sloot het museum ook de deuren en werd thuis werken de norm bij het personeel. Tijdens een van mijn wandelingen als pauze werd ik geïnspireerd door de vele bloemen langs de kant van de weg en tussen de velden. Het leek me een leuk idee om wat bloemen te plukken, ze te drogen en ze te koppelen aan 16de-eeuwse bloemen en planten uit de houtblokkencollectie. Er zitten zowat 4.000 illustraties van boemen en planten in onze houtblokkencollectie, waardoor je zowat elke wilde bloem of plant die je plukt in een herbarium kan steken! 

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief