Spiegel van persoonlijkheid
Net als de kunstcollectie was ook de bibliotheek van Rubens een spiegel van zijn persoonlijkheid. Hij las kunstenaarsbiografieën en bestudeerde atlassen, boeken over taal en prille archeologie, liefst nog in het Latijn. Rubens' bibliotheek was een van de grootste in Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden. De selectie die werd getoond in de tentoonstelling, was een primeur.
Uitzonderlijke boekenverzameling
De collectie van Rubens overtrof ruimschoots die van andere kunstenaars-tijdgenoten als Velazquez of Rembrandt. Rubens was vriend aan huis én werkpartner bij drukker Balthasar I Moretus. Voor vele uitgaven zat hij dus dichtbij de bron. Na het overlijden van Rubens in 1640 werd zijn bibliotheek vererfd aan zijn zoon Albert. Na diens dood werd de bibliotheek samen met de door Albert verworven boeken in Brussel geveild in 1658. De verzameling bleef dus niet als geheel bewaard.
Reconstructie
De Antwerpse bibliothecaris Prosper Arents (1889-1984) verzamelde decennialang materiaal om de ‘Rubensbibliotheek' te reconstrueren. Zijn onderzoek werd door een werkgroep van de Vereniging der Antwerpse Bibliofielen persklaar gemaakt en als een dubbele jaargang van haar jaarboek ‘De Gulden Passer (2000-2001)’ gepubliceerd.
09.03.2004 – 13.06.2004