Overslaan en naar de inhoud gaan

Tyndale’s Testament

De spilfiguur in de voorbereiding van de eerste Engelse bijbelvertaling in druk was William Tyndale. Daarmee bracht hij de Engelse bevolking dichter bij elkaar.

Het Engeland van de Tudors kende een tijd van felle bloei, maar ook van godsdienstige spanningen. Tijdens het bestuur van Hendrik VIII zorgden de eerste protestantse bijbels in het Engels voor eenheid in het koninkrijk.

 

Norm voor het moderne Engels

De spilfiguur in de uitgave van de eerste Engelse bijbelvertaling, de zogenaamde Coverdale-bijbel van 1535, was William Tyndale. In licht gewijzigde vorm werd de Bijbel voorgelezen in alle Engelse kerken vanaf 1539. Zo vormde hij de basis voor de norm voor het moderne Engels. Bovendien zorgden de bijbelcommentaren ervoor dat het individu mondiger werd. Zo ontstond de moderne natie. In het parlementaire Engeland leidde dat tot de ‘moeder van de moderne democratie’.

 

Openheid van Antwerpen

Tyndale werkte tussen 1526 en 1538 in Antwerpen. Uit Keulen was hij moeten vluchten. De openheid van Antwerpen droeg dus bij tot de vorming van de Engels natie.

 

Vervolgd

Maar ook hier was Tyndale niet veilig. De troepen van Karel V veroordeelden hem in september 1536 als ketter. Hij werd gewurgd en verbrand. In een brief geschreven in de gevangenis van Vilvoorde vroeg hij naar warmere kleren, maar vooral naar zijn Hebreeuwse bijbel.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling toonde deze brief. Ze gunde ook een uitgebreide blik op een aantal kostbare Engelse bijbels waaronder unieke exemplaren, en op het werk van Tyndale. De expo focuste ook op de wereld van de Antwerpse bijbeldrukkers, medio 16e eeuw.

 

03.09.2002 – 01.12.2002

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief