Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

Welkomswoord Jeroen Olyslaegers

Audioverhalen ‘Komt een Italiaan naar de Nederlanden’

"Wij getuigen en nemen deel." Jeroen Olyslaegers heet je welkom.

Neem plaats en laaf u aan het vuur gij reiziger, gij zoeker of verdwaalde. U bent hier op een of andere manier aangespoeld net zoals 480 jaar geleden Lodovico Giucciardini, die hier als handelaar terecht kwam en in deze stad tijdens de roemruchte zestiende eeuw een schrijver werd die de Lage Landen en Antwerpen beschreef zoals hij ze heeft meegemaakt. 

Peins mee over bestemmingen die worden bereikt, over vreemde landen die worden beschreven, over de man die naar alles keek wat hij voorgeschoteld kreeg en daar vervolgens een boek aan wijdde, de ‘Descrittione di tutti i paesi bassi’ waarover wij ons nu, eeuwen later, buigen.

De man was getuige en deelnemer aan zijn tijd net zoals u dat bent, zoals wij dat allemaal zijn. Wij getuigen en nemen deel. We onthouden dingen uit onze samenleving en sommige zaken laten we weg. We oordelen en soms oordelen we niet of overtuigen onszelf dat we dat niet doen. We zijn twijfelende mensen, maar net zo goed berekend, we schatten dingen in en andere zaken verzwijgen we. Rond het haardvuur delen we bevindingen.

Aan het haardvuur nemen we elkaar in vertrouwen, terwijl ik hier, als de schrijver Jeroen Olyslaegers, mij vertrouwd zal maken met deze Italiaan in de zestiende-eeuwse Nederlanden en zijn ‘Beschrijvinghe van al de Neder Landen’. Ik zal hardop nadenken over de tijd waarin hij heeft geleefd en over hem zelf. U kunt meeluisteren en er uw bedenkingen bij hebben, wie weet wilt u deelnemen met uw eigen gedachten en reflecties, want dat is wat vuur doet en hoe verhalen ontstaan. Een groep eeuwig verdwaalde reizigers staan rond een vuur. Midden de cirkel heerst het licht, en aan de buitenkant is er duisternis. Iemand schraapt vervolgens zijn keel en deelt zijn gedachten. En we zijn vertrokken… Volg me verder naar de tentoonstelling geheten ‘Komt een Italiaan naar de Nederlanden.’

 

Museum Plantin-Moretus · Komt een Italiaan naar de Nederlanden | Jeroen Olyslaegers heet je welkom

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief