Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonderling? Wonderlijk!

Verrassingen uit verzamelingen van Antwerpse Bibliofielen.

Verrassende verzamelingen

Van 18 september tot 2 november 2014 toonde het Museum Plantin-Moretus handschriften, oude en moderne drukken, boekbanden, prenten, tekeningen, foto's en andere zeldzame documenten uit de particuliere collectie van leden van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen.

Europeana

Een Parijse Missaal uit 1499, de eerste druk van Janus Secundus ‘Basia (‘Kussen’) (1539) en een Italiaanse portefeuille uit de 16de eeuw waren belangrijke ‘Europeana’ of Europese objecten. Opmerkelijk waren het getekend portret van Galilei, een 17de eeuwse prent met tennisspelers en een vierkleurendruk uit 1757. Een Franse prinses, die daarna de eerste Belgische koningin werd, tekende een roos met de hulp van Pierre-Joseph Redouté. Voor typografen was een Frans pop-up alfabet uit 2008 een must see.

Americana

Ook de Americana waren buitengewoon. Een originele brief van George Washington uit 1778 was het kroonjuweel. Een Vlaamse jezuïet bracht een verslag van zijn verblijf bij de Indianen van de Rocky Mountains (1844). De eerste druk (1930) van Ezra Pound komt uit de Parijse privédrukkerij van Mary Phelps Jacob, de Amerikaanse uitvindster van de moderne beha. En de eerste druk van Jurassic Park, in een boekband met het hoofd van een Tyrannosaurus Rex, is opgesierd met een échte dinosaurustand. Voorts waren er kogelvrije boekbandjes voor Amerikaanse soldaten uit WO II en het opdrachtexemplaar van Clark Stillman’s ‘Man on the Beach’ (1993).

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief