Overslaan en naar de inhoud gaan

Papieren Stad

Antwerpen 2020 door de ogen van 5 jonge grafische kunstenaars

Mocht je Antwerpen anno 2020 en haar diverse bewoners op papier vastleggen, hoe zou dat eruitzien? Met die vraag stapten we naar vijf jonge grafische kunstenaars. Zij bliezen de eeuwenoude traditie van de iconografie en het portretteren met plezier nieuw leven in, elk in hun eigen stijl, vanuit hun eigen achtergrond. Inspirerend, hedendaags en intrigerend…

Het jaar 2020 blijft in ons geheugen gegrift staan als een bijzonder jaar. Tijd om de stad en haar bewoners van diverse pluimage net nú vast te leggen, dacht het Prentenkabinet van Museum Plantin-Moretus. Ze vroeg aan vijf jonge grafische kunstenaars om naar de stad te kijken, naar haar architectuur, haar symboliek en haar inwoners, die gekenmerkt worden door een enorme diversiteit.

Eeuwenlang deden de allergrootsten het hen al voor. In etsen, schilderijen en tekeningen van het straatbeeld, en portretten van de allerrijkste adel tot de man - of vrouw - in de straat.

Van donkere lithografieën en kleurrijke collages, tot ingekleurde pentekeningen, schetsen in balpen en animatie-achtige mythologische wezens tegen de achtergrond van iconische stadsgezichten. Vijf getalenteerde jonge mannen en vrouwen lieten hun fantasie de vrije loop en bemachtigden met hun werk een plaatsje in de permanente collectie van het Prentenkabinet. De plek, waar zowel oude meesters, als hedendaagse collega-kunstenaars en huidige bezoekers met evenveel bewondering meekijken.

De kunstenaars

Imge Özbilge

kunstenaar Papieren Stad

Deze bruggenbouwer met wortels in Oostenrijk en Istanbul verbindt moeiteloos west met oost, via mythologische figuren, Antwerpse iconen en heel veel details.

Adriaan Marin

kunstenaar Papieren Stad

Deze Dark Knight en fervente balpen-fan speelt met licht en donker als geen ander. Met een knipoog naar die ongelikte, romantische Middeleeuwen van weleer. Of van nu?

Emma Verhulst

kunstenaar Papieren Stad

Vragen staat vrij, dacht zeefdrukker en kunstenaar Emma, en ze vroeg aan velen en knipte en plakte dat het een lieve lust was. Van Whatsappjes tot foto’s in een kleurrijke, persoonlijke huiskamersfeer.

Toon Verbraeken

kunstenaar Papieren Stad

Meester in de lithografie die op subtiele wijze een onwerkelijke realiteit weergeeft. Talloze tinten grijs zijn niet altijd wat ze lijken in de straten van 't Stad.

Santiago Evans

Kunstenaar Papieren Stad

Señor met een ferme snor en speelse pennenstreken vol kleur en detail. Extra bonuspunten voor wie de hond spot!

Deel van deze expo

Huis vol creatief talent

Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad

Op haar hoogdagen krioelde het in de drukkerij van productief creatief talent. Onze bijzondere collecties blijven ook vandaag inspireren. Het Museum Plantin-Moretus engageerde in 2020 verschillende kunstenaars om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie en de actualiteit. Ontdek hun creaties tijdens deze dubbelexpo.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief